RUSIJA SITA, FAŠISTI U BIH NA BROJU Sattler vraća Izborni zakon na stol, a tim pomaže secesiju RS

Published On 12. January 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

(Patria) – Nakon višemjesečnog drijemeža čini se da se konačno probudio i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler koji je u Mostar doputovao, kako bi iz ruku lokalnog HDZ-a i SDA Salema Marića primio nagradu za uspješno pokradene izbore od strane ovih partija.

Nije se šef Delegacije EU u BiH odavno oglašavao u javnosti, nego je čučao u zgradi Delegacije EU, i šutio na sve što se moglo šutjeti. 

Šutio je tako Sattler na činjenicu da je komesar za proširenje EU Oliver Varhelyi sa Miloradom Dodikom dogovarao posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj su usvojeni zaključci koji podrivaju ustavni poredak Bosne i Hercegovine a čija realizacija vodi ovu zemlju u sukobe. Sattler na to nije imao šta dodati, pa su službenici Delegacije EU u BiH bili primorani sastavljati nemušta saopćenja u kojima pokušavaju da opravdaju Varhelyija.

Nije se šef Delegacije EU Johann Sattler niti jednom jasno osvrno na Dodikovo podrivanje države, pa ni na sankcije koje su Sjedinjene Američke Države podebljale Dodiku, a pogotovo se Sattler nije usudio iznijeti svoj stav o eventualnim sankcijama Evropske unije.

Da je za takvu vrstu sankcija Sattler bi se sigurno oglasio. Međutim, pošto predstavlja integralni dio orbanovsko-putinovske koalicije koja ima krajnje loše namjere prema BiH, Sattler je logično šutio. Nastavit će da šuti i dalje.

Zvanično putem saopćenja šef Delegacije EU nije procijedio ni riječi, do danas, o obilježavanju neustavnog dana RS-a, samo je na Twitteru podijelio zvanični stav EU, ali on lično nije govorio niti o pratećim fašističkim porukama koje su poslali Dodik i njegov režim, dok skoro cijeli svijet osuđuje neviđeno divljaštvo.

Sattler je šutio baš onako kao što je šutio kada su HDZ BiH i Dragan Čović u Domu naroda Parlamentarne skupštine pružili podršku Dodikovoj genocidnoj politici i usprotivili se zakonu u zabrani negiranja genocida.

Međutim, konačno se Sattler trgnuo iz drijemeža, i evo šefa Delegacije EU u Mostaru, u osvit još jednog dolasaka specijalnog izaslanika SAD-a za izmjene Ustava i izbornog zakona Mathew Palmera i izaslanice EU za isto pitanje Angeline Eicchorst.

Sattler je u Mostaru danas kazao kako je taj grad primjer svima šta se može postići ako postoje politička volja i saradnja s ključnim partnerima, a BiH su, kako je naglasio, glavni partneri EU i SAD.

“Ono što sada pokušavamo je da učinimo nešto slično i na polju reforme izbornog zakonodavstva i Ustava BiH”, kazao je Sattler u Mostaru navodeći kako je politička volja upravo ono što danas itekako nedostaje da se radi na dobrobiti BiH i njenih građana.

Pa ipak, kod Sattlera politička volja za izmjene izbornog zakona, ne i Ustava (zato Sattler suprotno pismu američkog državnog sektetara i presudama suda u Strazburu, hronološki na prvo mjesto stavlja izborni zakon, a na drugo Ustav) već odavno postoji.

Ona je, kao što smo i ranije pisali izražena kroz višemjesečno domunđavanje sa liderima HDZ-a i SBB-a Draganom Čovićem i Fahrudinom Radončićem, u vezi s tim kako i na koji način u Sarajevu “prodati” izmjene izbornog zakona koje će zadovoljiti sve apetite HDZ-a BiH, a posljedično i apetite Rusije, jer bi tek onda takva rješenja olakšala secesionističku poziciju Milorada Dodika.

Išao je šef Delegacije EU u BiH toliko daleko u tome da je iznosio uvjeravanja Matthewu Palmeru u vezi s tim kako je cijela stvar utančena i dogovorena, pa kada se ispostavilo da je otpor probosanske javnosti prema etničkoj podjeli BiH kroz izmjene Izbornog zakona po viziji Sattlera puno žilaviji, onda je šef Delegacije EU morao da pojašnjava američkim prijateljima razloge neuspjeha.

Uprkos tome, čini se da Sattler ne odustaje od toga da konačno putem pogodovanja onakvom rješenju koje bi još više produbilo etničke podjele u BiH, još jednom dokaže svoju prorusku reputaciju.

Upravo je trenutak kada se ova zemlja nalazi na ivici sukoba i kada Milorad Dodik u kasarne OS BiH u RS ulazi dočekan sa ratnohukačkom pjesmom “Marš na Drinu”, možda i najpogodniji za to da se na probosanske snage izvrši dodatni pritisak. Jer nije bitno to što državi Bosni i Hercegovini prijeti secesija i sukobi, bitno je prema mišljenju Sattlera i sličnih to ostvariti na miran način. Naprimjer izmjenama Izbornog zakona po želji Čovića. I Rusija sita i fašisti u Bosni i Hercegovini na broju.

(A.Čorbo-Zećo)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *