SAVJETI Izbjegnite greške kada je ishrana u pitanju

Published On 15. January 2022. | By saliha | Magazin

Često se dešava da, kada mislite da pratite dobar savjet za zdravu ishranu, situacija ispadne potpuno obrnuta

Koliko ljudi, toliko i navika u ishrani. Često se dešava da kada mislite da pratite dobar savjet za zdravu ishranu, situacija ispadne potpuno obrnuta. Savjeti stižu sa svih strana, ali ima dosta pogrešnih.

Zalihe masti

Doručak treba preskakati – Ne morate imati pravi kompletan obrok, ali treba da pojedete nešto. To nešto može biti i banana i keks, hurme, bademi, šta god što vam nije teško za stomak, a može da vam obnovi snagu. Pravi doručak treba da jedete nakon trčanja.

U redu je jesti jednom dnevno – Ukoliko jedete samo jednom dnevno vi vašem organizmu šaljete znak da on mora mnogo sporije da troši kalorije, jer zna da će sljedeći put dobiti hranu tek sljedećeg dana. Na taj način usporavate metabolizam i tjerate ga da pravi veće zalihe masti nego što bi on to inače radio.

Organizam pati

Ne treba jesti poslije 18 sati – Istina je da ne treba da jedete poslije 18 sati ako planirate da legnete u 21 ili 22 sata, ali ako npr. radite trening u 19 sati, potpuno je nelogično da toliko iscrpite svoj organizam i pustite ga da pati. Potrudite se da ne jedete pred sam odlazak u krevet, ali ako ležete u 2 ujutro, naravno da ćete jesti i poslije 18 sati i poslije 20 sati.

Gluten ne valja – Istina je da gluten ne valja, ali samo osobama koje imaju celijakiju ili alergiju na njega! Svi ostali ljudi mogu normalno da jedu gluten.

Ugljikohidrati su neophodni

Ugljikohidrati su dobri, složeni ugljikohidrati su odlični i neophodni za naše funkcioniranje, pogotovo ako se mnogo umarate i trošite. Ne treba ih baš jesti za večeru, ali ako osjetite potrebu i to je ok, ali ih treba jesti tokom dana i nakon treninga bez ikakve griže savjesti.

Čašom cijeđenog soka unosite duplo više ili čak tri puta više kalorija nego što biste unijeli da pojedete barem dio voća koji cijedite.

avaz.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *