Nema razlike između Dodika i Čovića, beogradski kurir Softić iz ‘prazne puca’

Published On 17. January 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Piše: Amina Čorbo-Zećo

Razlika između Milorada Dodika i Dragana Čovića skoro i ne postoji. Postoji samo utoliko koliko činovnici SDA (prije svih beogradski kurir Safet Softić) žele ‘zatopliti’ odnose sa Hrvatima (čitaj HDZ-a)! Blokade Dodika na jednom nivou – onom državnom, blokade Čovića na drugom – onom entitetskom.

Razlike, dakle nema!

Kada smo to zaboravili da vlast u Federaciji, zahvaljujući isključivo Čoviću, nismo formirali od izbora 2018., a spremamo se na nove.

Koalicija okupljena oko HDZ-a sa oko 18 posto osvojenih glasova u FBiH, a puno manje na nivou BiH odlučuje 100 posto o sudbini države! Sve to ukazuje da Bosna i Hercegovina nije demokratska zemlja.

O tome kakav je zaista politički sistem u BiH politička teorija tek treba da jasno definiše, ali je činjenica da je ovdje demokratija zloupotrijebljena.

I sada baš pod krinkom demokratije, SDA kreće u nove pregovore, najavljuju se kompromisi u kojima jačaju nacionalisti, a države je sve manje.

Glavni instrument za blokade i ucjene HDZ-u su Domovi naroda na entitetskom i državnom nivou. Tako bitka Dragana Čovića za legitimno predstavljanje nema veze s borbom za životni standard Hrvata, već težnjom da grupa odabranih političara i dalje crpi sve beneficije koje pruža učešće u vlasti.

Građanske stranke (SDP, DF…) izborile su bitku u ranijim pregovorima, gdje je jasno stavljeno do znanja da nema pregovora dok se Dodik ne zaustavi i ne odblokiraju institucije BiH.

Intelektualci, politički predstavnici građanskih stranaka još od jučer upozoravaju na sve štetnosti koje može donijeti ‘kompromis’ kojeg najavljuju i iz SDA i HDZ-a. Svakom malo boljem poznavaocu političkih prilika u BiH jasno je da Čović neće ništa dati, a kompromis u kojem bi SDA omogućila dodatne blokade putem Doma naroda imale bi nesagledive posljedice po budućnost BiH.

Ne sluša SDA ni Adisa Ahmetovića, izvjestioca Bundestaga za Zapadni Balkan koji je jasno poručio da se radi na izradi dokumenta od pet tačaka gdje SPD sarađuje s Liberalima i Zelenim koji čine koalicijsku Vladu Njemačke.

Najzanimljiviji detalj jeste da će dokument uključivati i pristup Vlade Njemačke u kontekstu izborne reforme, i po onome što je Ahmetović ranije izjavio Njemačka će najvjerovatnije podržati status quo, odnosno održavanje izbora po trenutnim izbornim pravilima.

Jasno je da je to u suprotnosti s onim što podržavaju Matthew Palmer i Angelina Eichhorst, koji već mjesecima rade na tom pitanju. Ali, u ovim okolnostima i više je nego jasno da se ne smije pristati na igru.

“Naša pozicija SPD-a, najveće frakcije u Bundestagu, mi kažemo da Izborni zakon mora ostati kakav jeste”, rekao je Ahmetović, te istakao da se reforma treba provesti tek nakon izbora 2022. godine.

Dodao je da Palmer i Eicchorst možda imaju mandat da pregovaraju ali Njemačka će imati utjecaja da zakon ostane onakav kakav je trenutno.

Upravo iz ovog nastupa očekivalo se da SDA iscrpi novu snagu i odlučnije kaže NE Čoviću, ali su oni nastavili igru ‘zatopljavanja’.

Prvo Bakir Izetbegović u Dubrovniku sa Andrejem Plenkovićem, a nakon toga odani kadrovi Izetbegovića putem medija krenuli su s izjavama koje su suprotne ranijim stavovima SDA. I to, prema našim saznanjima bez znanja Kolegija stranke. I sami pojedini kadrovi SDA iznenađeni Softićevim stavovima više ne znaju u šta da vjeruju. Koji je Bakir pravi? Onaj od prije nekoliko mjeseci ili onaj koji je možda ‘ucijenjen’!

U ovom smislu SDA ne bi smjela trgovati sa budućnosti BiH, pa čak ni ako im je zaprijećeno sankcijama. U prošlosti se pokazalo da su mnogi žrtvovali se zbog države, jedan osoba nije važnija od sistema. HDZ nije nepobjediv, samo treba političke mudrosti i manje ličnog interesa ključnih ljudi u političkim partijama.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *