ISTRAŽIVANJA Zašto ljudi umiru od spolnog odnosa

Published On 30. January 2022. | By saliha | Magazin

Od prijavljenih iznenadnih smrti njih 17, odnosno 0.2 posto, dogodilo se tokom spolnog odnosa ili u razdoblju od sat nakon njega

Spolni odnos je koristan ne samo za reprodukciju već i za zdravlje i emocionalno povezivanje jer podiže razine hormona ljubavi, oksitocina u mozgu. No obdukcijska istraživanja pokazuju da nije potpuno bez rizika, odnosno da može biti uzrokom iznenadne smrti i to ne samo kod starijih muškaraca, već i kod mlađih, ali i kod žena.

Srčani udari

U novoj studiji, objavljenoj u časopisu JAMA, naučnici su istražili 6.847 slučajeva iznenadne srčane smrti koje su prijavljene centru za patologiju srca u St George’s University of London od januaru 1994. do avgusta 2020. godine. Od prijavljenih iznenadnih smrti njih 17, odnosno 0.2 posto, dogodilo se tokom spolnog odnosa ili u razdoblju od sat nakon njega. Prosječna dob umrlih od spolnog odnosa bila je 38 godina, a udio žena bio je 35 posto, što je nešto viši postotak nego što se bilježilo u ranijim studijama.

Zanimljivo je to što je studija pokazala da zabilježene smrti uglavnom nisu bile uzrokovane srčanim udarima, kao što je to često slučaj kod starijih muškaraca. U 53 posto slučajeva obdukcije su pokazale da je srce preminulih bilo strukturno normalno te da je uzrok smrti bio iznenadni abnormalni srčani ritam poznat kao sindrom iznenadne aritmijske smrti (SADS).

Drugi najveći uzrok

Drugi najveći uzrok iznenadne srčane smrti povezane sa spolnim odnosom s udjelom od oko 12 posto bila je disekcija aorte. To je vrlo ozbiljno stanje u kojem dolazi do razdiranja slojeva stijenki velike arterije koja opskrbljuje cijelo tijelo krvlju.

Preostali slučajevi u studiji nastali su zbog strukturnih anomalija kao što je kardiomiopatija (bolest srčanog mišića koja otežava srcu da pumpa krv) ili zbog rijetke skupine genetskih stanja poznatih kao kanalopatije.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *