OV HADŽIĆI Pale teške riječi i uvrede  : Najavljena tužba  protiv načelnika Ejubovića

Published On 17. February 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Vijesti

Dokazi govore da je za komisiju  za statut i propise i predstavke i žalbe  bilo posla

 

 Nakon diskusije i obraćanja načelnika Ejubovića, koji je na račun opozicije uputio dosta  teških riječi i uvrede, predsjedavajući Bašić nije dozvolio opoziciji da govore  poslije njega

 I na  današnjoj sjednici Općinskog vijeća Hadžići bilo je dosta burno, teških riječi, a nakon dobijanje zapisnika sa sjednice Općinskog vijeća vijećnik  Admir Mujanović nagovjestio je i tužbu protiv načelnika općine Hamde Ejubovića, koji je u više navrata ružnim riječoma vrijeđao opoziciju .

Kroz „ iglene uši“

Izvještaj o  realizaciji rada Općinskog vijeća za prošlu godinu  i program rada organa uprave za 2022. godinu prošli su kroz „iglene uši“.Naime, 14 vijećnika bilo je za , dok ih 13 nije podržalo  ni izvještaj o realizaciji programa rada Općinskog vijeća  niti program rada općinskog organa uprave  za ovu godinu.

“Preletači”

Među tih 14  vijećnika bila su i trojice „prelatača“, koji su iz opozicije prešli u vlast.

Ovoj burnoj sjednici dosta je kumovao i predsjedavajući Općinskog vijeća  Almin Bašić,(Platforma za progres), koji  nakon rasprave i obraćanja načelnika općine Hamde  Ejubovića,  nikome nije dozvolio da govori  poslije njega , što je izazvalo revolt  opozicije.

Govorili su  mu da  bi on morao poštovati  poslovnik o radu Općinskog vijeća,da radi suprotno zakonu,  da je jedan od uzročnika ovakvog stanja..

-Navedite mi bilo koji član poslovnika  o radu Općinskog vijeća koji  zabranjuje, da mi ne možemo   govoriti poslije načelnika općine, čak ni po ispravljanju krivog  navoda , a ovdje su izrečene  mnoge  neistine,palo  dosta  ružnih i teških riječi , kazao je Mirsad Dupovac, (SDP). Slično su govorili  Admir Mujanović, Almin Kardaš i ostali vijećnici.

Repliku na diskusiju načelnika općine, gdje je palo dosta teških riječi, vijećnici su iznosili po raspravama o drugim  tačkama dnevnog reda, što je još više  naelektrisalo atmosferu.

-Kad ti kršiš zakon i poslovnik, oduzimajući nam pravo da govorimo, onda ga i mi sada,isto tako hoćemo da kršimo , jer trebamo odgovoriti načelniku za neistine i vrijeđanje    prilikom rasprave o programu rada  organa uprave za ovu godinu, bile su uglavnom riječi većine vijećnika  iz opozicije.

Iz sjednice u sjednicu, dolaska Almina Bašića za predsjedavajućeg Općinskog vijeća, koji mimo statuta i poslovnika o radu Općinskog vijeća jednim zabranjuje, a drugim dozvoljava da govore i mimo dnevnog reda i informacija koje su  tom prilikom na dnevnom redu.

Tako je na prošloj sjednice, prilikom rasprave o Budžetu  Almina Kardaša  stalno prekidao , nije dozvolio  da govori koliko je Kanton pomogao općini Hadžići s obzirom da se na sjednici Vijeća često govorilo  da je dolaskom nove vlasti  zapostavljena ova općina.

Prema Kardašu, za privredu, uređenje vodotoka, posticaja za razvoj poljoprivrede, zatim sportu i drugih granama ove općine Kanton Sarajevo izdovjio je 7,6 miliona KM. Prema tome ne stoji vaša konstatacija da je ova općina zapostavljena.

Dok je predsjedavajući Bašić Kardaša prekidao da govori, na istoj sjednici  dozvolio je vijećnici SDA, dok na to nisu  bučno  reagovali iz opozicije,  da mimo dnevnog reda  i informacije o kojoj se tada rasprvljalo ,govori kako i na koji način se na sjednici vijeća obraćaju vijećnici iz opozicije.

-Vi praviti cirkus od Općinskog vijeća.Nijedan od amadmana svih političkih partija nije usvojen.Mi dobro znamo šta je Budžet i kako se donosi, da bi nam ti ovdje zabranio da govorimo, kazao je Mirsad Dupovac predsjedavajućem Bašiću.

Da li je to taj Bašić?

I na današnjoj sjednici ponavlja se gotovo indentično vođenja Općinskog vijeća kao na prethodnoj .

-Poznato je šta je Almin Bašić pisao i govorio o načelniku općine  proteklih godina.Mene je stid  da to sada  ponavljam.Kada ga je načelnik Ejubović napao,  preko društvenih mreža govori je : „Načelnik Ejubović napao dijete šehida“.  Čak ga je  za to  i tužio sudu. Sada ne mogu vjerovati da je to taj Bašić. Vidite narodna poslovica kaže daj čovjek neku funkciju znati ćeš kakav je čovjek, kazao nam je jedan vijećnik. Ovdje nismo  u potpunosti prenijeli sve njegove riječi, jer su zaista teške.

Sedam komisija nisu održale ni jednu sjednicu

 Od 12 komisija  radnih tijela Općinskog vijeća  čak sedam njih u prošloj godini nije održalo ni jednu sjednicu.

U obrazloženju o radu  Komisije za predstavke, prijedloge i pritužbe kaže se  da nije bilo pritužbi ni aktivnosti te ova Komisija nije razmatrala nikakve akte. Slično je , kažu, kada je u pitanju rad Komisije za statut i propise.

Međutim, činjenice  govore sasvim drukčije. Naime, klub Nezavini blok još 8.4.2021. godine Komisiji za Statut i Komisji za žallbe i predsavke uputio je žalbu s  pitanjem zašto od 2007. godine do danas nije realizovan jednoglasan zaključak  Općinskog vijeća da se sve greške iz knjige  općine Hadžići „Svijedoci istine“ isprave i štampa nova, koja neće braniti optužene sa druge strane…. Čak 14 godina je prošlo kako se zaključak najvećeg organa vlasti nije realizovao.

Dobitnici priznanja

Na današnjoj sjednici poznata su imena dobitnika najvećih općinskih priznanja.

Kolektivno priznanje „Šestomartovska plaketa“dodjeliti će se kolektivu „Klejton“.Od pojedinaca ovo priznaće primiti će Halid Jasika i Đenana Alispahić.

Zahvalnicu općine Hadžići dodjeliti će se „Merhametu“ Hadžići, OD „Alemax“, Omladinskom fondu „Hidžra“,Rešadu Korjeniću, Jazidu Bajriću i Amaru Rešidoviću.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *