Ambasador: Veliki broj Kosovara izrazio želju da ratuje u Ukrajini

Published On 20. February 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Iako je učešće u borbama u zemljama van Kosova kažnjivo kaznom zatvora od tri do 15 godina, građani Kosova javljaju se ambasadi Ukrajine u Albaniji kako bi otišli u tu zemlju, prenosi Kosovo-online.

Advokat Asdren Hodža navodi se učešće u borbama van Kosova kažnjava zatvorskom kaznom koja može da traje od tri do 15 godina, dok je za organizovanje i rukovođenje grupama propisana kazna od najmanje pet, a najviše 15 godina zatvora.

Kažnjava se i oglašavanje na društvenim mrežama. Ko javno, na skupu ili putem pisanja, audio-vizuelnih snimaka, uključujući i ne ograničavajući se na društvene mreže ili bilo koji drugi vid komunikacije, poziva ili podstiče druge na izvršenje krivičnih djela učestvovanja kažnjava se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Zakonom o zabrani učestvovanja u oružanim sukobima van zemlje navodi se da svako ko organizuje, regrutuje, vodi ili obučava osobe ili grupe osoba u svrhu pridruživanja ili učešća u stranoj vojsci ili policiji, u spoljnim paravojnim ili paravojnim formacijama, u grupnim organizacijama ili pojedinačno u bilo kom obliku oružanog sukoba van teritorije Republike Kosovo, kažnjava se kaznom zatvora od pet do petnaest godina.

Navedeno je i da svako ko učestvuje u stranoj vojsci ili policiji, u spoljnim paravojnim ili paravojnim formacijama, u grupnim organizacijama ili pojedinačno, u svakom obliku oružanog sukoba van teritorije Kosova, kaznit će se kaznom zatvora od tri do petnaest godina.

Ambasador Ukrajine u Albaniji Volodimir Šukurov izjavio je da je veliki broj građana Kosova izrazilo interesovanje da učestvuje u ratu na strani Ukrajine.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *