Putin potpisao priznanje Donjecka i Luhanska: NATO i SAD su pretvorile Ukrajinu u ratno područje

Published On 21. February 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

(Patria) – U TV obraćanju ruski predsjednik Vladimir Putin potvrdio je da će Rusija priznati Narodnu republiku Donjeck i Narodnu republiku Luhansk.

“Modernu Ukrajinu je stvorila Rusija. Ukrajina nama nije samo susjedna zemlja. Ona je neodvojiv dio naše povijesti, u kojoj žive naši prijatelji i rodbina”, rekao je Putin. Situaciju na istoku Ukrajine nazvao je “kritičnom”.

“Današnja Ukrajina mogla bi se zvati po Vladimiru Iljiču Lenjinu, on ju je stvorio”, rekao je Putin u TV obraćanju.

U svom obraćanju Putin je govorio o “rusofobiji”.

Putin je o svojoj namjeri o priznanju obavijestio francuskog predsjednika Emmanule Macrona i njemačkog kancelara Olafa Scholza. Prema priopćenju Kremlja, Macron i Scholz su “izrazili svoje razočarenje ovakvim razvojem događaja. U isto vrijeme izrazili su spremnost da nastave s razgovorima”.

Optužio je Ukrajinu za krađu plina kao i da je zemlja u kojoj korupcija je dosega kritičnu tačku.

Putin se obrušio na Ameriku i NATO. Jedan od ruskih zahtjeva je da se NATO obaveže da Ukrajina nikad neće postati članica tog saveza.

“NATO i SAD su pretvorile Ukrajinu u ratno područje. Primanje Ukrajine u NATO bila bi direktna prijetnja sigurnosti Rusije. U posljednjih nekoliko mjeseci u Ukrajinu su poslane velike količine zapadnog oružja. Ako se Ukrajina domogne oružja za masovno uništenje, globalna situacija će se drastično promijeniti, ne možemo to ignorirati”, rekao je Putin.

Nakon govora, Putin je potpisao priznanje Narodne republike Donjeck i Luhansk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *