‘VIDOVITI’ Čović: Pregovori su okončani jer ih nije ni bilo

Published On 22. February 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Piše: A. Vrabac

Na poziv za sastanak u centrali HDZ BiH u Mostaru danas se nije odazvala nijedna od stranaka koja učestvuje u razgovorima o izmjenama Izbornog zakona BiH i ograničenoj izmjeni Ustava BiH.

I dok je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović jučer iz Ljubuškog najavljivao neki novi optimizam te da bi razgovori mogli biti okončani u ovoj sedmici, nije ni slutio koliko je u pravu. 

Naime, današnji najavljeni sastanak nije se ni dogodio, a da ne bude zabune onaj na nivou predsjednika HDZ BiH, SDA, SBB, NIP, HDZ 1990 nije ni dogovoren. Prema nekom ranijem dogovoru trebale su zapravo sjesti radni timovi stranaka i izvršiti tzv. pripremu pred novi sastanak predsjednika stranaka.

Nakon zaključaka HNS-a u Mostaru od 19. februara u kojima se spominje i nova teritorijalna reorganizacija BiH, nemogućnost provođenja izbora, nelegitimnost članova Centralne izborne komisije bilo je teško očekivati da se nastave razgovori iz kojih su se nakon Neuma povukli i strani medijatori.

Predsjednik NIP-a Elmedin Konaković kazao je sinoć u emisiji Polis da imaju uvjerenja, odnosno najave iz međunarodne zajednice da će oni pokušati još tu jednu zadnju rundu pregovora.

“Mi ćemo se kao ozbiljna i državotvorna stranka odazvati na poziv za razgovor jer je to jedina opcija. Sve drugo vodi ka statusu quo i daljem produbljenju svakog mogućeg konflikta”, dodao je predsjednik NIP-a.

Ilija Cvitanović iz HDZ 1990 kazao je kako vjeruje da će se u narednih sedam dana dogoditi neki sastanak kojim će moderirati međunarodni predstavnici”.

Denis Zvizdić, zamjenik predsjednika NIP-a kazao je jučer za N1 kako bilo kakav novi sastanak nema nikakvu svrhu ako se i dalje ide po principu ‘sve ili ništa’ ili ako od pravih rješenja bježe koalicioni partneri.

Zvizdić je također dodao da je Čović veliki optimista te da je i 2019., i 2020. i 2021. godine najavljivao da su rješenja blizu.

“Najveći nivo odgovornosti stoji na onima koji su koaliciona većina na nivou države. Očekujemo od SDA i HDZ da ponude okvir rješenja, da pokažu političku mudrost i hrabrost i naprave jedno rješenje između kolektivnog i individualnog”.

Kada je riječ o izjavama da su članovi CIK-a izabrani nelegalno i da je CIK nelegitiman predsjedavajući PD PS BiH kazao je da je to floskula.

“Oni su izabrani u skladu sa predviđenim procedurama i oni su legitimni. Izbori su održani i 2020. godine i svi su prihvatili certifikate, onda ne postoji nijedan razlog da izbori ne budu održani ove godine”, zaključio je Zvizdić.

Posljednja informacija iz SDA je, kada je riječ o razgovorima o Izbornom zakonu, da im je potrebno još vremena da razmotre prijedloge HDZ BiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *