Mesić: Predsjedništvo BiH ne predstavlja narod, nego državu

Published On 22. February 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

SARAJEVO, (Patria) – Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić gostovao je u Newsroomu N1 te pobliže pojasnio razloge za apelom koji je poslao za spas Bosne i Hercegovine.

Na pitanje o rješenju krize u BiH Stjepan Mesić je rekao: “Neki su se javili da im pošaljemo apel, poslali smo ga na mnogo adresa. Očekujemo reagiranje, to je naš prijedlog, a je li najbolji, odlučit će oni kojih se to tiče.”

Pojašnjavajući kakvo rješenje nudi rekao je: “Dosadašnji model se pokazao neodrživ. Umjesto da je poslije završetka rata u BiH došlo do homogenizacije, politike koja će voditi zemlju prema europskim integracijama, došlo je do kristalizacije politike koja je bila poražena u ratu u BiH.

Umjesto da Bosna profunkcionira kao svaka uređena pravna država, dobili smo državu koja se nije potvrdila u onome što su autori Daytonskog sporazuma željeli, a to je bilo završiti rat. Ostavili su dosta prostora da se neprijateljstva ne zaborave, ali da prestanu biti motivi za daljnje djelovanje. To se, nažalost, nije dogodilo. Sad imamo razgovore koji su uglavnom ultimatumi.

Oni koji su izazvali rat, koji su krivi za genocid i etničko čišćenje, njih sad nema, ail pojavili su se drugi koji se ne odriču krivaca za rat, nego ih često puta slave, te nastavljaju ono što se nakon stotinu tisuća mrtvih nije ostvarilo, nastavljaju politiku.”

Govoreći o Predsjedništvu BiH rekao je:

“Predsjedništvo BiH ne predstavlja narod, nego BiH i nijedan za sebe ne znači ništa. Treba prestati ovo prepucavanje koje ne vodi nikuda. Vodi prema tome da se federalizira BiH i da se dovrši projekt razbijanja BiH. To je ono što se ovi ne usude reći.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *