ISPOVIJEST Iskustvo porodilje: Muž je doktoricu koja je tražila novac okačio o čiviluk

Published On 23. February 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Šef smjene, starija doktorica se pita sve i da ona neće da me odvede na carski dok joj se ne plati 500 KM – ispričala je

Udruženje “Baby Steps” iz Sarajeva podijelilo je priču porodilje iz Bosne i Hercegovine koja je imala, kako su naveli, poprilično neugodno iskustvo. Naime, šefica smjene u porodilištu je zatražila da joj se plati 500 KM da bi trudnicu porodila carskim rezom iako je ona već bila u kritičnom stanju. Suprug je u tom trenutku vidno uznemiren doktoricu doslovno okačio o čiviluk.

Iz Udruženja su naglasili da je ova priča morala biti ispričana prvenstveno zbog hrabrosti i strpljenja ove hrabre žene, a onda i kako bi se javnosti skrenula pažnja na sve češću korupciju u bh. društvu.

– Nakon godina borbe sa sterilitetom konačno smo uspjeli u našoj namjeri da postanemo roditelji. Trudnoća je prošla super i jedva smo čekali da porođaj krene. Odlučili smo da suprug bude sa mnom na porod i činilo se da će sve biti savršeno. Nakon prijema i početka kontrakcija ja sam se počela otvarati ali porođaj nije tekao u očekivanom pravcu – ovako svoje iskustvo započinje majka koja je rađala u jednom od najvećih porodilišta u našoj zemlji.

Trenutak koji će pamti cijelo porodilište

– Dalje su prolazili sati i sati meni i suprugu se niko nije obraćao, a nakon više ni sami ne znamo koliko vremena, došla je doktorica i rekla da će porod ipak biti na carski rez. Ja sam bila priključena na drip, konstantno sam imala kontrakcije, ali se ništa nije dešavalo, čekali smo, a ni sami nismo znali šta jer se nama ni meni ni suprugu niko nije obraćao. Nakon ponovo nekoliko sati došla je doktorica i rekla da ja moram na carski rez, ali da šef smjene, starija doktorica se pita sve i da ona neće da me odvede na carski dok joj se ne plati 500 KM – ispričala je.

Ono što se dalje događalo je trenutak u kojem suprug umjesto koverte, doktoricu koja je odbijala da uradi carski rez, iako je kasnije će se ispostaviti bio ugrožen život i majke i djeteta, tu istu doktoricu sa mantilom doslovno okačio na čiviluk. To je bio trenutak, navode, koji pamti cijelo porodilište koje je bilo u smjeni tog dana.

Spašavanje majke i bebe

Tim činom se zaboravilo na koverte i krenulo je spašavanje majke i bebe, a do danas su to traume i slučaj koji nije zaboravila nijedna strana.

– Možemo li zamisliti šta bi se dogodilo da suprug nije došao na porođaj? – pitali su iz Udruženja.

Cijelu priču pogledajte u video ispovijesti majke koje je hrabro stala pred kamere i svojim primjerom pokazala kako se boriti protiv nepravde iako u tom trenutku nije imala nikave šasne da pobijedi.

Projekt je sproveden kroz “Podrška građanima u borbi protiv korupcije“, a kojeg je finansirala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Avaz.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *