NEMA NEUTRALNIH, VUČIĆU ISTIČE VRIJEME Igrači ‘ruskog ruleta’ i u BiH bi da se prave mrtvi!

Published On 25. February 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Piše: A. Čorbo-Zećo

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik ne može ‘isporučiti’ svojim ruskim mentorima neutralnost BiH kada je riječ o odnosu države BiH spram agresije Rusije u Ukrajini.
On je prvo najavio da će “bosanskohercegovački entitet Republika Srpska u svom kapacitetu tražiti neutralnost na nivou BiH u vezi s pitanjem Ukrajine”. I to je zapravo i domet do kojeg može dobaciti, jer BiH još 2014. godine zauzela je jasan stav u vezi Ukrajine.

U toj odluci Predsjedništva BiH iz 2014. godine kaže se kako BiH poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, a Bosna i Hercegovina pridružila se i Deklaraciji Evropske unije o Krimu u kojoj se “osuđuje nelegitimni referendum i nezakonita aneksija Krima i Sevastopolja”.

Dodik očekuje i da će “pitanje Ukrajine biti riješeno brzo, na miran način”.

Koliko je mirno govore i podaci da Rusi granatiraju i bolnice u Ukrajini. Broj civilnih žrtava raste, a Dodik bi da se pravi mrtav! Srbija još uvijek šuti, ali rok da se odrede istječe.
Aleksandar Vučić će morati progovoriti, a kako govori Milorad Dodik bolje bi bilo da se zaista ‘pravi mrtvim’.

No, ne laje pas zbog sela, već zbog sebe!

Teško je očekivati da međunarodna zajednica nije potpuno svjesna opasnosti koja vreba i u BiH, a koja se ogleda u liku i djelu Milorada Dodika i njegovih separatističkih nakana u BiH. I on bi na miran način srušio Ustav BiH i napravio neki koncept sastavljene države. Ali Vladimiru Putinu Ukrajina je bliža, pa prvo ‘posprema’ u komšiluku.

I dok pokazuje svu brutalnost svjetskim zvaničnicima situacija bi potpuno  trebala biti jasna, jer modus operandi iz Ukrajine lako bi mogao biti proveden i u BiH.
Ne tako davno Dodik je razgovarao u Moskvi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, danas označenim kao prijetnja po svjetski mir, a kada je upoznao Putina sa svojim viđenjem situacije u Bosni i Hercegovini.

Putina je tada interesiralo sve, od mogućeg razvoja političke situacije, rada i ponašanja međunarodnih aktera, statusa Republike Srpske, ustavnih rješenja, ali i kako se razvijaju zajednički ekonomski projekti sa Rusijom.

Tako je predstavljeno u javnosti. I nesumnjivo iza zatvorenih vrata Putin je Dodiku dao vjetar u leđa, jer je nastavio sa svojim separatističkim aktivnostima uvjeren da mu ‘niko ništa ne može’.
Osude i sankcije koje su mu uvedene još ga nisu zaustavile. Potporu mu je dao i Vučić (samo ne u dijelu formiranja vojske RS-a), ali dešavanja u Ukrajini ogolila su sve namjere.

Jer, za Moskvu se podrazumijeva da Beograd zbog svoje historije i kulture ima pravo na sfere uticaja na ‘kolonije’ u njegovom susjedstvu. I zato sada Vučić je pred zidom. Biti europejac i demokrata kakvim se predstavlja ili pokazati pravo lice.

Uz Dodika još jedan europejac iz BiH Dragan Čović bi, čini se, pravio mrtav. I on je u ruskom ruletu, dok mu za vrat pušu demokratske vrijednosti. Planovi su razotkriveni, a prostor manevriranja sužen, a veze Rusije s Čovićem mogle su se naći i u brizi bivšeg ambasadora Ivancova za tzv. hrvatsko pitanje u BiH.

Mreža polako puca, a podjela svijeta na civilizaciju i moderne tekovine naspram diktature sve su očiglednije. U toj podjeli nema neutralnih!

I bez obzira na haos u Ukrajini ne smije se isključiti Balkan kao još jedna pozornicu za Rusiju u kojoj će izazvati Evropsku uniju i NATO.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *