ISTRAGA NAKON PRVE PRESUDE: Tužilaštvo treba istražiti cijeli postupak nabavke preplaćenih trolejbusa

Published On 28. February 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Amer Ahmić i Elvir Hasanović nepravomoćno su osuđeni zbog korupcije prilikom „GRAS-ove“ kupovine polovnih trolejbusa. Hoće li sada Tužilaštvo KS istražiti cijeli slučaj nabavke 14 preplaćenih i ranije rashodovanih trolejbusa, na koje je potrošeno oko 1,4 miliona maraka, a o čemu je Žurnal detaljno pisao?

Piše: Dino Cviko

Općinski sud u Sarajevu nedavno je donio prvostepenu presudu kojom su nekadašnji v.d. član Nadzornog odbora KJKP „GRAS“ Amer Ahmić, te Elvir Hasanović osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, odnosno sedam mjeseci.

Kako je objavljeno, Ahmić se tereti da je od decembra 2018. do januara 2019. godine zahtijevao novac od vlasnika firme iz Tuzlanskog kantona, a zauzvrat bi dao neophodnu saglasnost na zaključivanje ugovora o nabavci sedam polovnih trolejbusa. Hasanović se tereti za posredovanje pri podmićivanju.

14 TROLEJBUSA OD FIRME „GN COMPANY“

Ono što je problematično kod ove nepravomoćne presude jeste što rasvjetljava samo jedan dio kada je riječ o spornim nabavkama polovnih trolejbusa.

Evo kratkog pregleda. U vrijeme bivšeg direktora Avde Vatrića, „GRAS“ u augustu 2018. godine raspisuje tender za nabavku deset rabljenih trolejbusa u procijenjenoj vrijednosti od 500.000 KM bez PDV-a. Prema toj računici, jedan trolejbus trebao je u prosjeku biti plaćen 50.000 KM.

No, već krajem septembra 2018. tender se poništava, jer niti jedna od primljenih ponuda nije bila prihvatljiva. Prema informacijama Žurnala, jedinu, neprihvatljivu ponudu poslala je firma „GN Company“ vlasnika Nermina Karasuljića. Ali, Vatrić i saradnici ubrzo će pronaći način kako da ponuda ipak bude prihvatljiva, da zaključe ugovor s ovom kompanijom, te da za to izdvoje još više novca, a dobiju manji broj trolejbusa.

Krajem desetog mjeseca 2018. provodi se pregovarački postupak sa objavljivanjem obavještenja o nabavci upravo s kompanijom Nermina Karasuljića. Međutim, mijenjaju se dvije bitne stavke. Više nije riječ o deset, nego o sedam rabljenih trolejbusa. Pored toga, vrijednost nabavke umjesto 500.000 KM, sada je 700.000 KM bez PDV-a.

Da budemo precizni, na kraju je vrijednost zaključenog ugovora iznosila 699.230 KM bez PDV-a. Ono što je bitnije jeste da je umjesto predviđenih 50.000 KM, „GRAS“ jedan trolejbus plaćao duplo više, odnosno skoro 100.000 KM!

Na ovaj način „GRAS“ je dobio sedam rabljenih trolejbusa, a ubrzo će od iste firme kupiti još sedam, po sličnoj cijeni. Godinu poslije, odnosno u oktobru 2019. raspisuje se novi tender za nabavku sedam trolejbusa i opet je izdvojeno 700.000 KM bez PDV-a. Kako su tehničke specifikacije u tenderskoj dokumentaciji bile praktično prilagođene tako da ih mogu zadovoljiti trolejbusi kojima je raspolagala firma Nermina Karasuljića, nije nikakvo iznenađenje da se isključivo „GN Company“ javio na tender. Na kraju je zaključen ugovor vrijedan 699.300 maraka bez PDV-a.

Na ovaj način „GRAS“ je kupio ukupno 14 trolejbusa koje je platio skoro 1,4 miliona maraka.

RASHODOVANI, POKVARENI, PREPLAĆENI TROLEJBUSI

Iako bi i ovaj kratki pregled, koji je javno dostupan, trebao alarmirati Tužilaštvo KS da barem istraži dva provedena tendera, drugi detalji o kojima smo iscrpno pisali otkrivaju brojne druge sporne detalje.

Počnimo od samih trolejbusa. Karasuljićeva firma je, prema našim informacijama, u maju, junu, julu i augustu 2019. godine uvezla 17 rabljenih trolejbusa. Dakle, trolejbusi su uvezeni čak i prije same objave drugog tendera. Postavlja se logično pitanje – zašto bi bilo ko uvozio trolejbuse u BiH, gdje je jedini potencijalni kupac „GRAS“, ako nije bio siguran da će ih upravo „GRAS“ kupiti?

Dalje, trolejbusi su kupljeni od švicarskog „Bernmobila“. Svojevremeno smo se obratili ovoj kompaniji, koji su nam u pismenom odgovoru naveli da su vozila stavljena van upotrebe 26. novembra 2018. godine, te su imala određene „tehničke nedostatke“.

„Devet vozila je bilo u voznom stanju, ali su imali tehničke nedostatke. Osam vozila je imalo velike tehničke nedostatke i nisu bili u voznom stanju“, istaknuto je u odgovoru.

Drugim riječima, „GRAS“ je kupio trolejbuse koji su ranije bili rashodovani i pokvareni za oko 100.000 KM po komadu!

Dalje, neslužbene informacije do kojih je došao Žurnal govore da je ukupna vrijednost uvezenih trolejbusa bila 189.011,29 KM, što je 11.118 KM po trolejbusu. To dokazuje i primjerak carinske isprave, koju smo također već objavili.

Ukratko, jasno se vidi da je vrijednost jednog trolejbusa 6.000 franaka, odnosno 11.102,88 KM. S uračunatim PDV-om, vrijednost jednog trolejbusa je oko 13.000 KM. Znači, osim što su trolejbusi bili rashodovani i pokvareni, plaćeni su oko devet puta više u odnosu na njihovu prikazanu vrijednost.

Ni to nije sve, jer i interni „GRAS-ovi“ dokumenti dokazuju da trolejbusi nisu bili u najboljem stanju. Nakon prvog provedenog tendera, Komisija za prijem trolejbusa donijela je 24. aprila 2019. godine zaključak u kojem je precizno navedeno u kakvom su stanju.

Ukratko, od četiri do tada isporučena vozila pokrenuto je samo jedno, te je nakon otvaranja zaštitnih krovnih poklopaca utvrđeno prisustvo velike količine korozije koja je napala elektronske upravljačke i pretvaračke ploče.

Posebno zabrinjavaju navodi da je „Nermin Karasuljić (…) telefonski uputio direktne i veoma opasne prijetnje s ciljem da pritiskom, prisilom i zastrašivanjem natjera Komisiju da izvrši prijem vozila iako za takav čin ne postoji ni minimum uslova“.

Kada je riječ o drugom tenderu, bivši v.d. direktora „GRAS-a“ Ismet Kapo, koji je na tu poziciju postavljen nakon objave tog tendera, nije bio „za“ potpisivanje ugovora i isporuku sedam trolejbusa.

On je upozoravao na to da je “ponuđena cijena enormno visoka (…) čime se pravi šteta preduzeću odnosno bespotrebno troši javni novac”, da je „GRAS“ dobio ponude drugih firmi prema kojima bi se za nešto manje od izdvojenih 700.000 KM, umjesto sedam, dobilo čak 14 trolejbusa sličnih karakteristika, da preduzeće već ima probleme u vezi s ispravnošću i funkcionalnošću istih trolejbusa koji su kupljeni nakon prvog tendera…

„Svi nedostaci koji su se pojavili prilikom puštanja vozila u pogon kao i nakon toga tj. u garantnom roku su otklanjani od strane uposlenika preduzeća i na trošak preduzeća“, tvrdio je, pored ostalog, Kapo.

Ali, Kapu su preglasali tadašnji v.d. izvršnog direktora autobuskog i minibuskog saobraćaja Salko Šehović i v.d. izvršnog direktora tramvajskog i trolejbuskog saobraćaja Almir Ahmetspahić, te je na kraju ugovor i zaključen. Ismeta Kapu će ubrzo na direktorskom mjestu zamijeniti Jakub Kubur. Uprkos brojnim našim navodima i dokazima koje smo iznijeli, Tužilaštvo KS nikada do kraja nije istražilo cijeli postupak nabavke 14 trolejbusa. Isto kao što se čeka da se do kraja istraže brojne druge kriminalne i koruptivne radnje u „GRAS-u“ koje su dovele do toga da ovo javno preduzeće bude jedan od najvećih poreskih dužnika u državi i na rubu propasti.

Nedavno je objavljena informacija da će Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS podići krivične prijave protiv 47 osoba za nesavjesno poslovanje u „GRAS-u“, što to bi trebao biti tek početak konačne istrage o brojnim nezakonitostima prethodnih godina.

(zurnal.info)

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *