(UŽIVO) RAT U UKRAJINI Rusi ne kontrolišu Zaporožje, delegacija iz Kijeva stigla na pregovore

Published On 28. February 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

SARAJEVO, (Patria) – Peti je dan otkako je Rusija po naredbi Vladimira Putina počela vojnu invaziju na Ukrajinu. U toku su borbe za skoro sve veće gradove, uključujući i prijestonicu Kijev.

10:17 Režim Aleksandra Lukašenka saopštava da je prošlo glasanje za povećanje njegove moći i oslobađanje Bjelorusije od nenuklearnog statusa koji su opozicija i Zapad proglasili nelegitimnim i namještenim.

Izborna komisija u Minsku saopštila je je kako je 65 posto birača glasalo 27. februara za promjene ustava, dok je 10 posto glasalo protiv, navodi državna novinska agencija BelTA.

Glasanje su obilježili veliki protesti u Minsku i drugdje u Bjelorusiji zbog njene uloge u ruskoj invaziji na susjednu Ukrajinu.

Gotovo 800 ljudi je privela policija, reklo je ministarstvo unutrašnjih poslova zemlje. Aktivisti za ljudska prava u Bjelorusiji rekli su 27. februara da je uhapšeno najmanje 530 ljudi.

9:55 – Kijevom ponovo odjekuju sirene za opću opasnost.

9:35 – Ukrajinska delegacija stigla je na ukrajinsko-bjelorusku granicu kako bi učestvovala u razgovorima sa predstavnicima Rusije, javlja portal Ukrajinska pravda.

9:20 – Ukrajinska nacionalna kompanija za proizvodnju nuklearne energije demantuje izjave iz Rusije o preuzimanju nuklearne elektrane u Zaporožju.

“Pod potpunom je kontrolom Ukrajine”, poručili su, prenosi NEXTA.

8:55 – Britanski ministar odbrane Ben Wallace rekao je da ne očekuje da će Vladimir Putin koristiti nuklearno oružje u ratu sa Ukrajinom.

“Trebali bismo biti zabrinuti da država poput Rusije vjeruje da se pravila ne primjenjuju na njih, bilo da se radi o invaziji na Ukrajinu ili o korištenju nervnog agensa u Salisburyju, ali u osnovi je odvraćanje ono što jeste, odvraćanje”, rekao je Wallace radiju Times .

„Koliko god da je ambiciozan za Ukrajinu, mislim da ne želi da ide u taj prostor”, dodao je.

Izjava britanskog ministra dolazi nakon što je Putin naredio svojoj vojsci da stavi ruske snage za nuklearno odvraćanje u stanje visoke pripravnosti, u najnovijem signalu ruskog lidera da je spreman pribjeći najekstremnijem nivou.

8:35 – Britansko ministarstvo odbrane saopćilo je da je napredovanje Rusije prema Kijevu usporeno logističkim neuspjesima i žestokim ukrajinskim otporom.

8:15 – Procijenjeni gubici Rusije u jutro petog dana rata: 29 aviona, 29 helikoptera, 191 tenk, 816 borbenih oklopnih vozila, 3 UAV OTR, 2 broda/čamca, 5 sredstava protuvazdušne odbrane, 5.300 vojnika, javlja portal Ukrajinska pravda.

7:45 – Kijev se vraća u život. U ponedjeljak u osam sati po lokalnom vremenu prestao je pojačani policijski čas, koji je trajao od subote uveče. Grad će imati javni prevoz i prodavnice prehrambenih proizvoda. Međutim, stanovnici Kijeva se mole da ne izlaze napolje bez potrebe, javlja Kyiv Independent.

7:40 – Od početka ruske invazije, u Ukrajini je ubijeno 352 civila, od čega je 14 djece. Ranjene su 1.684 osobe, od čega 116 djece, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine.

7:35 – U selu Ivankiv, na sjeveru Kijevske oblasti, nakon ruske ofanzive, izgorio je zavičajni muzej historije . Tu su se čuvala djela poznate ukrajinske narodne umjetnice Marije Prjimačenko.

7:00 – Rusija je koristila raketne sisteme “Iskander” za napad na aerodrom Žitomir. Vazdušni udari izvedeni su iz Bjelorusije uz upotrebu ruskih lansera balističkih projektila. Ranije je Bjelorusija rekla da neće dozvoliti zračne napade sa svoje teritorije u vrijeme predstojećih mirovnih pregovora Ukrajine s Rusijom, što očito nije ispoštovano.

6:40 – Eksplozije su se čule u Kijevu i Harkovu u ponedjeljak rano ujutro, izvijestila je ukrajinska Državna služba za specijalne komunikacije i zaštitu informacija.

6:20 – Ukrajinske oružane snage kontrolišu stanje u Kijevu, navodi se u saopćenju OS Ukrajine.

“Svi ruski pokušaji da uđu u prijestonicu su propali”, dodaje se.

6:10 – Sirene opće opasnosni oglasile su se u Lihansku, Dnjipru, Harkovu.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *