HADŽIĆI  Godinama  inspektori prekršiteljima otkrivaju ko ih je prijavio?

Published On 1. March 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

Faksimil iz Avaza  od 23.8.2010. godine : Godinama se isto  ponavlja

 -Prije 12 godina na sjednici Općinskog  vijeća Mujo Ibrica  kritički govorio o radu inspekcije na području općine Hadžići .Kazao  je da inspektori  nekim ruše kokošinjac, a drugi bez dozvole mogu graditi zgrade, i da sve zavisi  ko gradi i kakvu vezu ima. Prošle godine Zifet Dželko, također na sjednici Općinskog vijeća,   istakao  da komunalni inspektor prekršiteljima govorio ko ih je prijavio…

-Zašto, kako i za koliko „preletači“, nekada najveći kritičati, brane vlast?

Godinama se u Hadžićima  govori kako inspektori  koji  prijave  prekšitelje  da istresaju smeće na zelene površine, u potoke i rijeke…   tim istim prekršiteljima  kazuju ko ih je prijavio.

Prošle godina, prilikom razmatranja  informacije o radu komunalnog inspektora,  vijećnik Zifet  Đelko  otvoreno  govorio  kako komunalni inspoktor tim istim  prekršiteljima,  kada  formalno  izađe na teren,  kaže da  ne bi dolazio da ih  nije bilo prijavio   taj i taj .

Nekima se ruši kokošinjac, drugi  mogu graditi šta žele

Kako rade ispektori u općini Hadžići na sjednici Općinskog vijeća u avgustru 2010. godine govorio je  i vijećnik Mujo Ibrica (Stranka za BiH), koji je istakao da se nekima ruši kokošinjac, a drugi bez dozvole mogu graditi zgrade

-Od građana i nas vijećnika inspektori traže da im budemo doušnici i prijavimo ko bespravno gradi  objekte.Kad im se dojavi i izađu na teren, onda tom bespravnom graditelju kažu kako oni ne bi dolazili i to spriječili da nije bilo prijave toga i toga.

Sve zavisi od veze i ko gradi

On je istakao da sve zavisi od toga ko gradi i kakvu vezu ima, te da inspektori  imaju dvojstruke aršime.

-Zaustavljaju gradnju kokošinjca ili poljskog WC-a, a s druge strane pred očima vidimo čitavo gradilište,  izvode se radovi mada se nema odobrenja za građenje, kazao je  tada vijećnik Ibrica, a faksimil  njegove izjave objavljen je u Avazu od 23.avgusta 2010. godine.

Tako se govorilo prije 12 godina, a prošle godine na sjednice Općinskog vijeća  također je  još jednom istaknuto   kako i komunalni insktor prekršiteljima odaje imena ko ih je prijavio. Naravno sve ovo prolazi  nekažnjeno.

Istina najviše boli

Oni  koji kritički govoreo  i iznose stavove građana  obično budu nazivani  pogrdnim imenima, upute se  oštre  riječi  koje nisu za javnost.  Scenarij se ponavlja iz godine u godinu . Samo se preletači mijenjaju, i oni kojima se upućuju riječi. Cilj je    da bi se  drugi suzdržali  od takvih govora, jer istina najviše boli. To vlast najmanje voli. Zato iz opozicije  dovode ljude, koji će ih braniti, sa kojima će imati većinu.Naravno, ne prelazi se tek tako, na lijepe oči….

Zamalo fizički obračun

Jednom za malo nije došlo do fizičkog obračuna između Muje Ibrice i Admira Mujanovića o čemu su i  mediji  pisali. Tada je Mujanović bio čovjek  načelnika Ejubovića.  Bili  veliki kućni prijatelji. Zajedno su putovali, odlazili na  izlete. Za Mujanovića se tada govorilo kao velikom  patrioti, čovjeku koji je puno dao za ovu zemlju,  koji nije žalio sredstva da se na Đurđevači pronađu  svirepo ubijeni Hadžićani, da je slučaj za svaku pohvalu, nagradu… Samo mu još nisu rekli da mu se podigne spomenik. A vidimo šta ti isti danas govore od njemu. Smetaju  im njegovo ime, traže da se ispita diploma i sve drugo. A do jučer bio heroj, ukivali ga u zvijezde. Za nepovjerovati!

Kako se od heroja postaje izdajica

Oni što su nekada bili heroji danas su izdajnici, a neki koji su preko medija  tražili da se za uvrede načelnik   javno izvini, koji su snjim vodili sudski postupak zbog napada na dijete šehida,  danas su s njim u vlasti, njegovi najveći zaštitnici.

Sve ovo prolazi  jer  vlast  svaki put  dobije  većinu  u „prelatačima“. Ovog puta omjer je 14: 13 u korist vlasti.

„Preletači“ najveći branioci vlasti

U ovom sazivu Općinskog vijeća  čak trojica  vijećnika, kojima su građani dali glas kao opozicionim  strankama, koji bi imali većinu u OV-u da nisu izdali građane, svoje birače.

Zanimljivo je istaći da „preletači“ postaju najveći branioci  rada vlasi.Iako su  im bile upućivane najružnije riječi, čak za to vodili i sudski spor sa nečelnikom Ejubovićem.

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća predsjedavajući  Almin Bašić ( Platforma za rogres) ,nakon rasprave i diskusije načelnika  Hamde Ejubovića po prograda rada  organa uprave za 2022., nije dozvolio nijednom vijećniku da se obrati, čak ni po ispravljaju krivog navoda, što je ozazvalo burmu reakciju opzicije.

Kršiš zakon

-Ti kršiš zakon, poslovnik o radu Općinskog vijeća i navedite mi bilo koji član koji zabranjuju  raspravu nakon obraćanja načelnika općine, kazali su Mirsad Dupovac,( SDP), Almin Kardaš (NiP),Admir Mujanović ( nezavisni vijećnik), i drugi diskutanti iz opozicije.

Više vijećnika iz SDA bili su predsjedavajući Općinskog vijeća, ali ni jedan od njih nije bio poput Bašića, da nakon diskuije načelnika Ejubovića zabrani  dalju diskusiju.

Kako se i zašto postaje najveći zaštitnik načelnika

Danas ti isti koji su do jučer kritikovali rad načelnika, upućivali mu pogrdne riječi, čak  zbog toga s njim vodili sudski spor, sada su  njegovi   najveći zaštitnici. Čitao sam u medijima kako je odmah nakon izbora  predsjedavajući  Općinskog vijeća  Bašić bio nagrađen putovanjem u Tursku…… A preko društvenih mreža, nakon spora sa čelnikom,  na sva zvona  zagalamio „ Načelnik Ejubović napao dijete šehida“….Ne znam gdje je tu moral…Ja sam od prvog dana u SDA, i kažem otvoreno šta mislim da nevalja.Istina je da takve moje rijeći nisu dobrodošle. Danas ti „ papci“ na jednom budu  veći zaštitnici stranke od mene. A, ko fol  su članovi druge stranke, ili jednostavno nakon što preko svoje  stranke dobiju  mandat  postanu nezavisni vijećnici. Prodali su se“ papci“, kazao je prije neki dan  pred viš prisutnih jedan član SDA, koji je, kako kaže, od prvog dana član SDA ,a  kojem ovog puta nebi spominjali  ime. Mada je kazao da nebi imao ništa protiv da mu  i napišemo , ali da prenesemo sve što je rekao. ( Više tački ispred rečenice znači da smo  tu izbacili veliki broj njegovih riječi, koje su previše teške)

„Papaci „ odlučuju

Izvještaj o radu Općinskog vijeća za prošlu godinu i program rada organa uprave za 2022. godinu usvojena je rezultatom 14:13. I ovdje su „ prelatači“  odigrali glavnu ulogu. Tako je bilo i  po nacrtu Budžeta općine i drugim bitnim informacijama i izvještajima.

Iz opozicije govore  da se ovdje ništa ne može promjenuti  jer  „preletači“, koji su izdali građane, svoje birače, o svemu odlučuju, i njihovi glasovi su presudni.

„Papci“ danas vode glavnu riječ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *