Novalić i ostali: Tužilac rekao Zolaku da je osumnjičen dok je svjedočio na poziv odbrane

Published On 23. March 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

(Patria) – Na suđenju za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, direktor Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine Aleksandar Zolak izjavio je da ga federalni premijer Fadil Novalić nije lično kontaktirao i da je “Srebrena malina” dobila dozvole u skladu s propisima, nakon čega je tužilac kazao da je on i dalje osumnjičen.
Aleksandar Zolak.

Svjedočeći na poziv Odbrane Novalića, Zolak je rekao da nije bilo ničeg nezakonitog prilikom upisa “Srebrene maline” u registar veletrgovaca i u izdavanju dozvole za uvoz.

On je ispričao kako ga je nazvao advokat, tada savjetnik direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Miloš Stevanović i kazao mu da Federacija uvozi respiratore, te da vidi šta se može učiniti, javlja BIRN.

“To je bilo vrijeme kad su nas svi zvali sa svih strana”, rekao je Zolak.

Dodao je da je saznao kako “Srebrena malina” nije upisana u registar i da se ponovo čuo sa Stevanovićem, rekavši mu da bez toga ne može obaviti uvoz. Zorlak tvrdi da mu je kazao da se firma mora registrovati ili naći nekog veletrgovca kao posrednika.

Svjedok je objasnio da se za upis u registar moraju ispuniti uslovi koji se odnose na kadar, prostor i opremu, te da to utvrđuje inspektorat.

“Niko nije tražio dozvolu mimo procedure”, rekao je Zolak, dodavši da je “Srebrena malina” od četvrtka do ponedjeljka upisana u registar te da je dobila dozvolu.

On je naveo da su, nakon proglašenja nesreće, prioritetno rješavali sve što je imalo veze sa pandemijom. Potvrdio je da je Agencija od 17. marta do 1. juna 2020. izdala 375 saglasnosti za uvoz medicinskih sredstava.

Zolak je na pitanja braniteljice Vasvije Vidović potvrdio da je tokom istrage dva puta saslušan kao svjedok u Tužilaštvu, a da je 23. juna ispitan kao osumnjičeni. Kazao je da mu je istražilac Ivica ponudio imunitet od krivičnog gonjenja ukoliko bude pričao, ali da je on to odbio.

Tužilac Džermin Pašić je u unakrsnom ispitivanju pitao svjedoka da li je ikada dobio odluku kojom se obustavlja istraga protiv njega, na šta je Zolak odgovorio da nije. Prema riječima tužioca, Zolak je i dalje osumnjičen u predmetu.

Uslijedili su prigovori Odbrana da tužilac vrši pritisak na svjedoka, a ukazano je da je Zolak u optužnici bio predložen kao svjedok.

“Jako sam iznenađena da se vrši zloupotreba i pritisak na svjedoka da bi se onemogućio da kaže istinu”, kazala je Senka Nožica, koja brani Jelku Miličević.

Predsjedavajuća Vijeća Džemila Begović se složila da bi se ovo moglo protumačiti kao pritisak, rekavši da ne dozvoljava da Tužilaštvo poentira na istrazi o drugom predmetu.

Tužilac Pašić sugerisao je svjedoku da mu je ustvari nuđeno da sklopi sporazum o priznanju krivice, s čim se Zolak nije složio.

“Kakvu krivicu da priznam kad sam čist?”, kazao je svjedok.

Na pitanje tužioca da li je neko od 375 onih koji su dobili dozvolu za uvoz isti dan bio i upisan u registar veletrgovaca, Zolak je rekao da vjeruje da nije.

Za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, s Novalićem su optuženi suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, direktor firme “F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama firma, te federalna ministrica finansija Jelka Miličević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.

Na poziv Odbrane grafološki nalaz je iznio vještak Ismet Katana, koji je analizirao pisma namjere za nabavku respiratora od 2. i 14. aprila. On je kazao da je potpise sa originala ovih dokumenata i kopija elektronske verzije upoređivao sa nespornim potpisima Novalića.

Katana je rekao da se na dokumentima od 2. aprila nalazi faksimil Novalićevog potpisa, a da se na originalu od 14. aprila nalazi njegov potpis, dok je na kopiji vjerovatno njegov potpis. Pojasnio je da na kopijama ne može sa sigurnošću utvrditi nečiji rukopis, jer se ne vidi jačina otiska i slični elementi.

Suđenje se nastavlja 25. marta.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *