O GENOCIDU U SREBRENICI Nevenka Tromp: Bakir Izetbegović je krivac što je revizija presude BiH protiv Srbije propala

Published On 6. May 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Glasine idu prema meni jer sam bila svjedok kako je Bakir Izetbegović sve radio da se to ne desi, pojasnila je Tromp

 Skupština Kantona Sarajevo jednoglasno je donijela odluku o dodjeli priznanja Nevenki Tromp, kao počasnoj građanki Sarajeva, i plakete koju Kanton Sarajevo dodjeljuje osobama koje su dale pojedinačni i kolektivni doprinos u promociji Bosne i Heregovine.

Zbog izuzetnog doprinosa u istraživanju i dokumentiranju dokaza o genocidu u Srebrenicu Tromp je dobila ovo priznanje. Nevenka Tromp bila je gost Newsrooma na N1, gdje je kazala da je ovo priznanje neočekivano i ničim nagovješteno.

– Iznenadilo me da je to prijedlog Vlade KS i da se na tome glasalo na Skupštini. Jednoglasno usvojeno i od opozicije i vlasti. Glasali su čak i iz SDA – kazala je Tromp.

Vjeruje u zdravi razum bosanske javnosti

Nekoliko udruženja na čelu sa Majkama Srebrenice i Udruženjem žrtava i svjedoka genocida reagovalo je pismom Skupštini KS u kojem stoji da je Tromp jedna od autorica izvještaja Instituta za ratnu dokumentaciju Nizozemske (NIOD), za koji drže da je sporan jer dovodi u pitanje ulogu Srbije u genocidu u Srebrenici.

– Kaže se da nema dokaza da je Srbija odgovorna za genocid u Srebrenici. Prva stvar je da ovaj izvještaj im šest hiljada stranica i ako se izvadi iz tog konteksta jedna rečenica…i mene zanima koje to uradio. On je na nizozemskom i engleskom jeziku. Na društvenim mrežama se stvorio dojam da sam ja sama radila istraživanje i da sam autorica svih 6.000 stranica.

Mnogi naučnici su učestvovali. Moj doprinos je bio vrlo važan za mene, a on se sastoji od 65 stranica u Prilogu 6. Radilo se o uzrocima i posljedicama rata u Jugoslaviji. To je vrlo važan kontekst moje uloge u Izvještaju – istakla je Tromp i dodala da vjeruje da izvještaj u cijelosti niko nije pročitao od onih koji joj spočitavaju ulogu u radu.

Haški tribunal donosi prvu presudu za genocid generalu Krstiću 2001. i osuđuju ga za potpomaganje i ne povezuju ga dokazima sa Vojskom Jugoslavije/Srbije. Tribunal je iznad svake kritike. Poslije 20 godina od objave Izvještaja, gdje tamo stoji da Srbija nije imala učešća u genocidu i nikada je nisu povezali dokazima.

– Tribunal je sud UN-a i imao je mandat po Poglavlju 7. To je poglavlje o miru i sigurnost i svaka članica ima dužnost da surađuje. Mogli su tražiti dokumentaciju kao što samo tražili za Miloševića. Odemo do Koštunice koji je bio predsjednik, kaže da je sve izgubljeno u bombarodvanju NATO-a i oni se vrate. Vjerujem u zdravi razum bosanske javnosti i da im je to jasno – poručila je Tromp i dodala:

– Moj odgovor je DA, Srbija je odgovorna za genocid. To znam iz svog rada kada se dokazivala krivična odgovornost predsjednika Srbije. Preko dokazivanja njegove odgovornosti (Milošević) se indirektno dokazivala uloga Srbije za genocid. 2007. je donesena presuda da Srbija nije spriječila genocid i da ima tu odgovornost i da nije odgovorna za genocid. Od te godine Bošnjaci imaju interes da pripreme reviziju te odluke.

SDA i Izetbegović se prave da rade

– SDA i Bakir Izetbegović u dva mandata kao član Predsjedništva BiH i u sedam godina nisu ništa uradili. Ne žele reći to svome narodu. Prave se da rade i ispostavilo se da nikada nisu željeli reviziju. To je prevara Bakira Izetbegovića i SDA.

Ove glasine idu prema meni jer sam bila svjedok kako je Bakir Izetbegović sve radio da se to ne desi. Bilo je neiskorištenog materijala i tražili smo kontakte da trebaju imati ozbiljan tim za reviziuju i da se to ne radi par mjeseci. 2015. smo vidjeli da nema ništa i rekli smo Izetbegoviću da ništa ne radi i nemojte reći za 2017. sve smo napravili i nismo našli dokaze.

To isključivanje određenog broja ljudi i stvaranja tima koji radi u tajnosti a revizija je mogla zaživjeti samo preko državnog agenta. Na koncu smo vidjeli da je cijeli politički vrh znao da Sakib Softić ne može biti agent, a na tome su inzistirali. Sud je rekao da ne može biti i Sud je ponudio BiH da u roku od 48 sati ponovno predaju reviziju i da je preda ambasador BiH u Hagu ili ministar vanjskih poslova. Izetbegović je odgovorio da on ostaje pri tome da Sotić ostane agent i revizija je propala – rekla je Tromp za N1.

Avaz.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *