KREĆE BORBA Raspisan konkurs za imenovanje čelnika DKPT-a, GP i SIPA-e

Published On 17. May 2022. | By saliha | Globus

(Patria) – Na sjednici Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) donesena je Odluka o raspisivanju Javnog konkursa za provođenje procedure odabira kandidata na pozicije direktora i zamjenika direktora policijskih tijela Bosne i Hercegovine. Nezavisni odbor utvrdio je i tekst Javnog konkursa. 

Riječ je o poziciji direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Granične policije BiH, te zamjenika direktora u DKPT-u (dvije pozicije), zamjenika direktora GP BiH i zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Direktorima i zamjenicima direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Granične policije BiH ističu  mandati ovog mjeseca. Mirsad Vilić i Zoran Galić završavaju drugi mandat direktora u ove dvije policijske agencije i ne mogu biti birani treći put zaredom.

Nakon što se provede konkursna procedura Nezavisni odbor PS BiH dostavlja rang listu kandidata ministru sigurnosti koji dalje delegira Vijeću ministara prijedlog za imenovanje.

Kada je riječ o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu mandat ističe Đuri Kneževiću, zamjeniku direktora SIPA-e, dok je direktor Darko Ćulum imenovan tek u julu 2020. godine.

Kneževiću je ovo drugi mandat na poziciji zamjenika, a nakon što je dužnosti direktora SIPA-e odlukom Vijeća ministara BiH razriješen Perica Stanić 6. decembra 2019. godine, dužnost direktora obavljao je Knežević do imenovanja Ćuluma.

Za ove pozicije zainteresiran je veći broj kandidata pa se očekuje da će doći do rotacije kadrova iz jedne agencije u drugu. Najviše zainteresiranih kandidata je za poziciju direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *