RUSKA IGRA Čović i HDZ prkose SAD-u i EU blokirajući sredstva za izbore!

Published On 17. May 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Piše: A. Čorbo-Zećo

Priča kojom se Dragan Čović optužuje da radi u interesu Rusije i protiv interesa građana BiH danas je i ovjerena. Opstruiranje održavanja ovogodišnjih izbora koji su zakazani za 2. oktobar, nastavljeni su i danas, a nakon što ministri HDZ-a nisu podržali odluku Vijeća ministara kojom bi se osigurala sredstva sve sumnje su nestale. 

Spominjanje HDZ-ovog ministra finansija Vjekoslava Bevande u ovom kontekstu je također opravdano, s obzirom da se on oglasio i prije nego je zvanično saopćeno da na hitnoj telefonskoj sjednici Vijeća ministara nije prošao ni dnevni red, a o izradi Budžeta za 2022. godinu još nema ni govora.

Ovakvim ponašanjem HDZ BiH direktno se konfrontira SAD-u, ali i EU, kao i visokom predstavniku Christianu Schmitu. U iščekivanju njihovih reakcija na današnje okolnosti podsjećamo na izjave nekih od ključnih aktera.

Još jučer su iz OHR-a za Patriju kazali da ‘u nedostatku dogovora političkih stranaka o izbornoj reformi, sljedeći opći izbori moraju se, kao i prethodni, održati u skladu sa postojećim zakonodavstvom’.

“Odluka Centralne izborne komisije da raspiše opće izbore za 2. oktobra odraz je te obaveze. Sada je na Vijeću ministara da ispuni svoju zakonsku obavezu i osigura potrebna sredstva za finansiranje izbora“, istakli su iz OHR-a za NAP.

Iz Ambasade SAD-a ranije su u izjavi za Patriju u vezi pisma Dragana Čovića istakli da svi bh. čelnici imaju ustavnu odgovornost da osiguraju građanima izvršenje njihovog demokratskog prava da glasaju na slobodnim, fer i pravovremenim izborima.

“Opstrukcije finansiranja i održavanja izbora i prijetnje daljnjom podjelom BiH su antidejtonske, destabilizirajuće i u suprotnosti sa euroatlanskim putem BiH. Vrijeme je da lideri prihvate
odgovornost za unaprjeđenje stvarnih reformi, kao što su vladavina prava i zakoni koji regulišu integritet izbornog procesa, koje mogu pokrenuti BiH naprijed i omogućiti glasačima da biraju ko je posvećen borbi protiv korupcije i radu na prosperitetu BiH”, kažu iz Ambasade SAD-a.

Iz Delegacije EU više puta su ponovili da postojeći zakonodavni okvir u skladu s kojim su održani Opći izbori 2018. godine i dalje je na snazi za izbore 2022. godine.

“Izborni zakon BiH je jasan – izbori se raspisuju najmanje 150 dana prije datuma izbora i ne postoji zakonska osnova za njihovo odgađanje”, poručuju iz Delegacije EU.

Ali, nasuprot svih jedinstvenih mišljenja i snage argumenata Dragan Čović slijedi Zorana Milanovića. On je danas izjavio da cijeni zalaganje hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića te je pozvao vodeće dužnosnike u Hrvatskoj na vođenje zajedničke vanjske politike, što bi po njemu snažnije pridonijelo popravljanju položaja Hrvata u BiH.

Podsjećam, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je jučer pozvao hrvatske političare iz BiH na očitovanje podržavaju li njegove istupe kojima uvjetuje učlanjenje Finske i Švedske u NATO savez izmjenom Izbornog zakona u BiH u korist Hrvata, na što je hrvatski premijer Andrej Plenković odgovorio kako se radi o neodgovornim egzibicijama koje neće pomoći bosanskohercegovačkim Hrvatima. Plenković je danas ponovio da je Milanović ruski čovjek na Pantovčaku. Dva i dva su četiri, samo za Čovića i UZP ekipu je pet!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *