Protest građana Tarčina :Nećemo dozvoliti „ fušeraj“ u renoviranju društvenog doma

Published On 21. May 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Vijesti

Na krov se stavljaju  i stare grede . Ako se ništa ne promjeni , pred općinu Hadžići dolazi pet hiljada ljudi, kažu građani, koji ističu da se jednom mora stati u kraj ovakvom načinu rada

U Tarčinu je održan protest građana u kojem optužuju izvođače radova i nadzorni odbor da se na društeni dom u Tarčinu , koji se renovira, postavljaju  i stare  istrošene grede, i da će se za kratko vrijeme, ako se iste ne promjene,   morati ponovo renovirati. Ističu i druge manjkavosti, da u ovom projektu nema ugradnja centralnog grijanja, te da  bez grijanja dom  nemože  biti u funkciji.

Velike kritike građani su uputile na  adresu odgovornih  ljudi općine Hadžići  koji poslove u izradnji  objekata , kako kažu,   daju podobnim stranačkim ljudima, a iste takve postavljaju u  nadzorne odbore i komisije za prijem objekata.

-Neke greda su nove, da bi  se mogle držati ove stare i sigurno je da će za kratko vrijeme  sve ovo isto morati ponovo raditi . Takvih i sličnih primjera u Hadžićima  je dosta.Na putu u Binježevu  više puta probijena je  cijev od plina ,i samo zahvaljući sreći nije došlo do teže havarije.Izvođač radova, kako smo čuli od radnika Sarajevogasa, nije položio sitni pijesak. Nadzorni organ  stavio je potpis da je sve uredu, i  građani pitaju gdje su bili i šta su radili dok su se radovi izvodili. Ovakvih i sličnih primjera u Hadžićima   je dosta, kazao je vijećnik Admir Mujanović.

Elvir Čekrlija kaže  da je ovo štrajk upozorenja, i  ako se ništa ne promjei pred općinu dolazi pet hiljada ljudi.

-Mora se više  jednom stati ovakvom načinu rada.Neko je dobio novac  da se dom jednom za stalno renovira, a ne da nam se podvaljuju stare  grede i da ponovo imamo problem.

O protestu građana i njihovim zahtevima mišljenje smo potražili u općini Hadžići. Mensur Čović rukovodilac službe za razvoj i stanbeno komnalne poslove kaže da nije bio u ovom objektu.

-Postoji nadzorni organ koji prati radove i ako budu imali primjedbi  izvođaču radova  se neće  doznačiti sredstva, dok ne otkloni  sve nedostatke.Također postoji i komisija za prijem objekta.Što se tiče centralnog grijanja u domu u ovom prvoj fazi to nije ni  prevođeno. To ćemo raditi u drugoj fazi, kazao nam je Čović.

-Ovakvo se nebi ponašali da daju svoj novac. Znači, ponovo treba kopati  i raditi centralno grijanje, kada smo to mogli sada, kazao je Mujanović.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *