OV Hadžići: Usvojen prijedlog odluke Urbanističkog projekta „Igman-Veliko polje“ :Vijećnici se boje posljedica

Published On 21. May 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Vijesti

Prema riječima vijećnika Mirsada Dupovca ovaj projekt rezultat je  lobiranje krupnog kapitala.

Na  sjednici Općinskog vijeća Hadžići većinom glasova usvojena je odluka o  prijedlogu odluke o usvajanju Urabanističkog projekta „Igman-Veliko polje“, i odluka o provođenju Urbanističkog projekta „Igman- Veliko polje“.

I ovog puta najviše vijećnika govorili su o bojaznosti  da bi zbog izgradnje sportskog rekreativnog komplesa  na Velikog polju na Igmanu moglo doći do mogućih implikacija  na vodosnadbijevanja grada pitkom vodom. Mada se  po  sadašnji projektu  ova oblast mnogo rigozornije  reguliše  u odnosu na prije dvije godine, kada se o ovom projektu u javnosti vodila velika polemika.

-Borio sam se protiv takvog načina rada,i tada smo uspjeli zaustaviti ovaj projekt koji se nalazi u vodozaštitnoj zoni. To bi, sigurno je,  bilo loše po snadbjevanje Sarajeva vodom.Projekt je obuhvatio drugu i teću kategoriju vodnog područja.Ipod ovog područja je jezero iz kojeg ističe Vrelo Bosne.Sve vode sa Igmana završavaju na Vrelu Bosne.Moram reći da se i sada bojim kako bi se ovo moglo završiti. Na sličan način počela je gradnja na Bjelašnici. Bilo je govora da o izgradnu stambenih objekata nema ni govora, a  danas vodimo da je na Bjelašnici niklo novo Alipašino polje, kazao je vijećnik Admir Mujanović.

Slično je govorio i  Almir  Kardaš ( NiP).

-Nedo Bog da zbog ovog projekta i jedno dijete u Sarajevu ostane bez vode.Javnost se boji da bi moglo doći do zagađenja vodom i sječe šume. Ne želimo da se zemljište proda,  nebi se smjelo dozvoliti da tu niknu vikendice i drugi objekti.

Prema riječima Mirsada Dupovca ( SDP) ovaj projekt uporno se pokušava progurati zbog krupnog kapitala.

-Sigurno je da ovaj projekt dovodi u pitanje vodosnadbjevanje Sarajeva vodom. Igradnjom objekata na Brezovači također je ugroženo snadbjevanje vodom. Ovaj projekt potrebno je dati Uredu za korupciju , kazao je Dupovac.

Odgovarajući na pitanje vijećnika da li može doći do korekcije Urabanističkog projekta „Igman- Veliko polje“, Nejra Abazović, pomoćnika općinskog načelnika  je kazala da samo ono što je u projektu može da se gradi.

Međutim, kasnije je načelnik Ejubović u svom obraćanju iznio i drukčije mišljenje.

Ejubović :Šta će se dalje graditi to vam niko ne može reći

Hamdo Ejubović načelnik općine Hadžići je  kazao da se svo zemljište na Igmanu i Velikom polju vodi na Sarajevo-šume, i da je u općini Hadžići u interesu da tu ima sportski i drugi  sadržaji za posjetioce.

-Ovo je plan.Šta će se dalje graditi to vam niko ne može reći, kazao je načelnik općine Hadžići.

Toga se i bojimo, prokomentarisali su neki vijećnici iz  klupa.

U svom govoru načelnik je prozvao  i ružno govorio  o medijima na kojima se pojedini vijećnici gostovali i iznosili svoju bojaznost o sudbini Velikog polja i Igmana. Mada nije nikog pojedinačno prozvao od vijećnika o  njima je govorio ružnim riječima. Redakciju Avaza nazvao je smradom.

PISMO MJEŠTANA OSENIKA

U povodu usvajanja   prijedloga odluke o usvajanju Urabanističkog projekta „Igman-Veliko polje, dobili smo opširno pismo mještana Osenika koji kažu da nadležni u općni Hadžići jedno govore, drugo rade, a sasvim treće sprovode u djelo. Pismo smo  umnogome skratili. Ističu da su mještani posljednji znali da se ovdje treba nešto graditi, iako su oni ti koji bi trebali prvi raspravljati i izjasniti se o tome.  U pismu između ostalog piše….

ZAŠTO NISMO OBAVJEŠTENI

-Iako se to radilo na području naše općine, naše mjesne zajednice , za gradnju  objekata u Oseniku  uopće   nismo znali.  Saznali smo da je na čudan način da je   to donijeto na sjednici Općinskog vijeća.Navodno su prezentirali video materijal. Građani koji  bi se to  trebalo  najviše  ticati  bili su zaobiđeni. Kada smo se bunili i tražili objašnjenja, jer se  ipak radi na području naše mjesne zajednice, i trebali  da znamo bar nešto o tome, neki su nas napali.

“ Tko ste vi  da bilo šta tražite, da nam obustavljate projekte. Mi razvijamo općinu, hoćemo da Osnik bude turistički bum u Sarajevu, bolji od olimpijskih planina, a vi nam sada tu držite predavanje“…..

GDJE SU OBEĆANA RADNA MJESTA

Govorili nam da će se na Oseniku zaposliti oko 50 radnika,  da će  turistički komples  preporoditi  ovo mjesto, da ćemo  za nekoliko godina biti poput Švicarske. Sada vas pitamo gdje su ti gosti, gdje je taj turizam, gdje je ta Švicarska, gdje je taj razvoj o čemu su pričali, gdje su ta radna mjesta i gdje je osim objekata i vila tajkuna bilo šta  drugo od onoga što su pričali.

SVE ZA NEČIJI INTERES

 Koliko laži, kako su ubjedljivo govorili  to se riječima ne može opisati…. Sve zbog nečijeg interesa.Sigurni smo da će tako isto biti i  sa Igmanom. Neki tu debelo pune svoje džepove…..

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *