Gdje je prioritet obnove  u Hadžićima  ili Kiseljaku:Čekrlija: To je van svake pameti,  naša škola u Korči se raspada…

Published On 26. June 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Gotovo na svakoj sjednici Općinskg vijeća  Hadžići vodi se  burna i  oštra polemika između vlasti i opozicije. I samim vijećnici  mnoge stvari u materijalima za sjednice Općinskog  vijeća  nisu jasne, i   budu začuđeni  odlukama nadležnih. Pitaju,   recimo, kako i  zašto općina Hadžići finansira neke objekte u drugoj općina, umjesto da bi prioritet trebao biti u svojoj, u kojoj  je  za to daleko veća potreba.

Tako je prilikom razmatranja Odluke o usvajanju finansiskog izvještaja- završnog računa budžeta za 2021. godinu vijećnici od nadležnih tražili da objasne kako je  udruženju „ Trijumf“, koje je smješteno u općini Kiseljak,  iz Budžeta općine Hadžići dato 32.000 KM.

-Nemam ništa protiv da se pomažu  udruženja iz drugih općina, i treba podržati i  Općinu Pale, odnosno Prača u Federaciji, ali iznos od 32.000 KM udruženju „Trijumf“, koje se nalazi u općini Kiseljak  je zaista mnogo. Interesuju me   razlozi, tim prije jer je to udruženje u drugoj općini, pitao je  Salko Japalak, samostalni vijećnik.

I drugi vijećnici postavljali su ista i slična pitanja, ističući  veliki  problem u područnim  školama  u    Korči  i Raštelici  , koje su u sastavu OŠ „Hilmi ef.Šarić“ u Tarčinu.

-To je udruženje koje ima svoje prostorije u osnovnoj školi u Zabrđu. Da bi se uradila fasada u pomenutoj  školi, koju pohađaju i učenici  pojedinih naselja sa područja naše općine, jer im je bliža nego u Hadžićima, sredstva  smo uplatili na žiro račun društva.Pokušali smo preko općine Kiseljak, ali nismo uspjeli. Također, nismo uspjeli ni preko  Srednjobosanskog kantona, kazao je Eldar Proha, pomoćnik Općinskog načelnika.

Na  izjavu Prohe  burno  je reagovao  Elvir Čekija, vijećnik  NiP.

-Van svake pameti  je da vi ulažete u školu u Kiseljaku, pored naše područne škole u Korči,  koja je u ruševnom stanju.Zar van nije bio prioritet obnoviti školu na području naše općine, kazao je Čekija.

Muharem Fišo vijećnik SDA, Mujo Ibrica, zamjenik predsjedavaućeg općinskog vijeća, koji je napustio Stranku za BiH, i postao nezavisni vijećnik, podržali  su odluku načelnika Ejubovića za adaptaciju škole u Kiseljaku.

-Naše pomenute područne škole možda su u lošem stanju, ali doći će vrijeme kada ćemo se vjerovatmo pitati hoće li te škole  uopće biti u funkciji kakav je priraštaj djece, kazali su vijećnici u odbrani odluke načelnika Ejubovića.

-Javno ću napisati  da narod zna da ste vi protivnici rekonstrukcije škole u Korči, i da podržavate školu u Zabrđu, u drugoj općini, kazao je Čekrlija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *