BRUKA  U MZ Binježevo 15 godina traže da se dovrši izgradnja spomen-obilježja: „Patrioti „, stiditeli se!

Published On 27. June 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

-Pošto nisu urudili plodom zahtjevi, molbe i preporuke, jedino ostaje da se na ovakav način spomen-obilježje dovrši.

-Zašto za 30 godina nadležni nisu podnijeli tužbe protiv odgovornih tzv. srpske općine Hadžići i komandanta kasarne u Lukavici, gdje je u jednom danu na mučki način ubijeno 46 logoraša iz Hadžića.

-Ko  izjednačuje žrtvu i agresora? Po presudama suda, nadležnim političkog, vojnog i policijskog rukovodstva općine Hadžići,  koji su osuđeni na čak blizu 60 godina zatvora, ispada da smo mi počeli rat.

-Zašto u općini Hadžići odbijaju ispraviti greške iz knjige Vahida Alađuza „Svjedoci istine“, po kojoj kod srpske strane nije bilo logora, mučenja i ubijana, koja je bila i ostala najbolja odbrana za optužene kod druge strane….

Čak 15 godina mještani Binježeva traže da se dovrši spomen obilježja.Međutim, sve do danas ostala su samo prazna obećanja.

PROTEST

Mirsad Isić, aktivista ove mjesne zajednice i jedan od organizatora manifestacije „ Ne dozvolimo da se zaboravi 1992-1995. godina“, koja se svakog  7. juna obilježava  na godišnjicu ubisva 42 mještana mjesne zajednice Binježevo ,odlučio je da svaki dan od 10 do 12 sati, nakon što prođe ulicom Hadžića, protestvuje pred zgradom općine, i na taj način skrene pažnju nadležnim za ovaj problem.

-Temelji spomen –obilježja udareni su prije 15  godina  i tu se stalo.Za sve  se nađu sredstva, a za toliko vremena nije  moglo  za dovršetak ovog objekta. Žalosno je da se na ovakav način traži nešto , što su nadležni davno trebali uraditi.U našoj mjesnoj zajednici počinjeni su veliki zločini.U kući, u neposrednoj blizini ovog spomen-obilježja, čovjek je zaklan,sedmorica mještana ekshumirana su i masovne grobnice u Đurđevači, i drugim kazamatima smrti.Ubijena su 42 čovjeka samo zato što su druge nacionalnosti. Žalosno je da za to niko ne odgovara. Ovdje ću  svaki dan u navedeno vrijeme stajati sve do 7. juna, Dana obilježavanja naše manifestacije, kaže Isić.

GRAĐANI OGORČENI

U tome ima podrušku građana Hadžića koji ističu da nadležni imaju para da svake godine primaju nove činovnike.

-Žalosno je da za toliko godina nisu dovršili spomen-obilježje.To je tužno i jadno.Nema čovjek riječi da izrazi svoj bijes, i šta bi god rekao, malo je, kažu građani.

O  ovom problemu putem vijećničkog pitanja nedavno se govorilo  i na sjednici Općinskog vijeća. Tražilo se  da se sredstvima iz budžeta općine spomen-obilježje dovrši.

SVJEDOK VREMENA

– Bio bi to svijedok jednog vremena, koji bi budućim generacijama govorio  šta se dešavalo na ovim prostorima, kolika je cijena plaćena za odbranu zemlje, kazao je tom prilikom , vijećnik Almir Kardaš iz NiP.

U odgovoru načelnika općine Hamde Ejubovića, o čemu smo pisali,  kaže se da su u više navrata Ministarstvu za boračka pitanja KS slali dopise za sufinansiranje, ali   da je sve  ostalo, kako je rekao, na praznim obećanjima.

NEKA VAMA IDE NA OBRAZ

Ako spomen obilježje nadležni ne budu voljni završiti  , prema incijativi nezavisnog vijećnika Admira Mujanovića, podnesenoj na sjednici Općinskog vijeća prije dva mjeseca  to će on uraditi.

-Gospodo, ako nećete da završite  spomen-obilježje u ovoj godini, ja sam imao razgovore sa članovima porodica i sa svojim poslovnim poartnerima  da ćemo prikupiti novac i  završiti izgradnju.Oni koji ne budu htjeli da ga izgrade neka njima  ide  na obraz.Mi smo obavezni da to završimo, kaže se između ostalog  u inicijativi Admira Mujanovića.

ZAR TO HEROJI NISU ZASLUŽILI

Zar nije žalosno da  “patrioti“ za toliko vremene neće da dovrše spomen-obilježje u Binježevu.Moglo bi  postaviti mnogo pitanja poput kako to da nijedan borac iz Hadžića nije zaslužio da nova škola u Hadžićima nosi naziv po jednom od naših heroja, nego su u dva navrata nadležni u Općini pokušali da nosi ime po Enveru Čolakoviću koju je bio ataše za kulturu ustaškog zločinca Ante Pavelića. Samo zahvaljući tadašnjoj vladi  KS ta sramna odluka nije prošla.

ZA PAVELIĆEVOG DIPLOMATU PARA IMA, ZA SVJEDOKE ISTINE NEMA

Po vijećničkom pitanja zašto do sada po drugi put  sa ispravljenim grešakama  nije odštampana knjiga “Svijedoci istine”, što je bio jednaglasna odluka Općnskog vijeća, u odgovoru službe za poslove Općisnkog vijeća se kaže da su greške ispravljene, ali da je loša finansiska siuacija razlog  zašto se knjiga po drugi put nije našla u štampi.

Treba bi reći da još ni do danas nije odštampana. Izdata je, da ponovimo, 2007. godine.

Historija će ovo pisati. Za knjigu “Svijedoci istine” nije bilo novca.A ta ista knjiga  od 2007. godine, kada je izdata, bila je i ostala  najbolja  odbrana za optužene sa druge strane.

Dok za istinu Općina  Hadžići nije imala para, i do dan danas  nije štampana druga sa ispravljenim greškama , imala je za knjigu ustaškog diplomate Ante Pavelića.

Općina Hadžići platila je štampanje i održala promociju za knjigu  Čolakovića  ” Pismo majci”  . Na poleđini  knjige piše:

Ovo je doprinos općine Hadžići za 100 rođendan Envera Čolakovića. “Svaka čast patrioti”.Historija vam ovo neće oprostiti.

Da ne govorimo o drugim činjenicama gdje su progonili one koji su pisali istinu.

Treba li reći da su Remziju Baliću pred izdavanje ukradene tri tek napisane knjige o zločinima na odručju općine Hadžići. Kada je 2012. godine trebao izdati knjigu “Šest logora pakl”a dobijao je prijetnje da je ne smije izdati.Ako to učini prijećeno mu je da će osjećati posljedice do kraja života.Poslije 35 godina   rada na poslovima informisanja biti prebačen na drugo radno mjesto izvan zgrade općine, istjeran s posla, da tada slobodno može zaboraviti vrata općine Hadžići, da se tu više nikada neće vratiti.

I ovo govori našto su sve “patrioti ” spremni.

ČETVRTO VIJEĆNIČKO PITANJE

Da se   ispuni zaključak Općinskog vijeća, isprave greške i štampa nova knjiga koja neće braniti  optužene sa druge strne , po četvrti put vijećničko pitanje postavljeno je  i  29.3.2018.godine, gdje se kaže:

-Općina Hadžići je 2007.godine  izdala knjigu „Svjedoci istine“, u kojoj su unesena imena i prezimena sa kraćom fotografijom  šehida i poginulih boraca Armije i Policije BiH tokom agresije na našu Republiku.

Odmah  nakon promocije čitaoci su uočili mnogo grešaka pa smo na jednom od sjednica Općinskog vijeća raspravljali  o knjizi i jednoglasno donijeli zaključak koji glasi:

„Da je u knjizi uočeno mnogo grešaka, da se treba izdati nova knjiga, da se  uključe vijećnici, i da se vijećnicima  na CD-u dostavi dostavi materijal.

ZA ISTINU NEMA SREDSTAVA

Međutim, to nikada nije urađeno, a na vijećničko pitanje koje sam postavljao sa kolegama iz Kluba Stranke za BiH dobio sam neuvjerljiv odgovor.

To jest , da nisu obezbjeđena sredstva.

Od tada do danas Općina je izdala nekoliko knjiga, te finansiski pomogla i druge izdavače po vlastitom izboru, što govori da nisu u pitanju finansiska sredstva za knjigu „Svjedoci istine.“

Smatram da je knjiga „Svjedoci istine“ bitnija od svih drugih izdatih knjiga, te da joj se mora posvjetiti dužna pažnja, to jest izdati nova knjiga sa ispravljenim greškama,kaže se između ostalog u vijećničkom pitanju kluba Stranke za BiH.

ODGOVOR NAČELNIK HAMDE EJUBOVIĆA

U odgovoru  na vijećničko pitanje Hamdo Ejubović, načelnik općine Hadžići je napisao:

U vezi vijećničkog pitanja koje je postavljeno na šesnestoj sjednici Općinskog vijeća, održane 29.3.2018. godine , broj 01-01-02-3355/2018. godine ističem:

Drugo izdanje knjige „Svjedoci istine“ biće štampano u roku od sedam dana, kada to zatraže porodice šehida i poginulih boraca, a neko drugi.

Kompletan materijal za ovu knjigu je spreman i knjiga se odmah  može poslati za štampanje, kaže se  između ostalog u odgovoru načelnika općine Hadžići Hamde Ejubovića, na četvrto vijećničko pitanje.

Znače, o štampanju nove knjige sa ispravljenim greškama, koja će govoriti istinu gdje su, kako i na koji način mučki ubijeni logoraši, ali i drugi građani nema ništa.Stalno je izmišljaju razlozi.Sada za to nema para, sada treba saglasnost jednog udruženja i svaki put različiti odgovori.

A naši nevini ljudi osuđeni su, dok s druge strane  zločinci mirno šetaju. Nadležni u općini Hadžići od 2007. godine, kada je knjiga  “Svjedoci istine “izdata ,neće da isprave greške i štampaju novu, koja neće braniti optužene zločince.

ZAŠTO NEMA TUŽBI

Može li se narodu zamazati oči protesti pred sudom, ako se zna da za 30 godine nisu podnesene tužbe protiv   čelnika tzv. srpske općine Hadžići i komandanta kasarne u Lukavici. Samo u jednom danu na mučki način ubijeno  je 46 logoraša iz Hadžića Zna se  kada je to učinjeno, ko su izvšioci i sve druge pojedinosti. Svjedoci tome bili su oko 300  zatočenika iz Hadžića. Nažalost, najveći broj njih nije više među živim.

 IZDALI KNJIGU KOJA BRANI DRUGU STRANU

Zar nije čudno  je da je općina Hadžići izdala knjigu koja brani zločine druge strane, i da od 2007. godine, kada je na sjednici Općinskog vijeća nakon izdavanja donesena odluka da se sve greške isprave i štampa nova odbija to sprovesti, stalno izmišljajući nove razloge.

  Izdali su knjigu „Svjedoci istine“, po kojoj kod druge strane nije bilo logora,mučenja, ubijanja…  Prema knjizi Vahida Alađuza, koju  je finansirala Općina Hadžići , oni su poginuli, nestali…nisu mučki ubijeni u živom štitu, na prinudnom radu na prvoj borbenoj liniji… Znači kod agresorske strane nije bilo zločina.

Što je još tužnija ta ista knjiga općine Hadžići, koja je izdata iz Budžeta, sredstvima građana Hadžića, najbolja je odbrana prilikom suđenja za zločine sa druge strane.

Kao dokazni materijal uložena je prilikom suđenja Radi Veselinovića, i bila mu najbolja odbrana. Upravnik logora Kula i njegov zamjenik u prvostepenoj presudi bili su osuđeni na osam, odnosno šest godina zatvora.U drugostenom postupku oslobođeni su odgovornosti. Prema knjizi općine Hadžići niko od logoraša u logoru Kula nije ubijen, logor nije ni postojao. Mada je Bahrudin Bećirević,recimo, nakon ranjavanja u živom štitu u velikim mukama umro u logoru  Kula, po knjizi općine Hadžići on je kao pripadnik TO poginuo na Kuli. Znači u logoru nije ni bio. Tako se, na žalost,  kaže i za druge mučki ubiojene logoraše iz Hadžića.

ZAŠTO SE NE ISPRAVE GREŠKE ?

Gađani  od 2007.  godine traže da se greške isprave, a po tom pitanju po šesti put postavlja se i vijećnička pitanja.  Međutim, sve se završava na tome.

 Zna se da je tu istu knjigu druga strana poslala u Hag, da kod njih, kako kažu, nije bilo  logora, zločina i ubijanju, da to kazuje i knjiga općine Hadžiči, koju su pisali „pošteni Muslimani“.  Hoće li kada ti „Pošteni Muslimani“ reći zašto se to čini, s kojih razloga?


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *