PUKLA TIKVA Dragan Stevanović za “Avaz”: Prekršeni su principi “Sarajevskog dogovora”, očito da NiP bira pogrešne partnere

Published On 2. July 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Činjenica je da NiP polako uzima manire bivših kolega iz SDA, kaže odbornik SDP-a u Općinskom vijeću Centar

Neslaganje Naroda i pravde (NiP), SDP-a i Naše stranke u vezi s održavanjem Parade ponosa proteklog vikenda u Sarajevu očit je primjer da stranke trojke i nemaju baš usaglašen kurs kretanja, no mnogo je to očitije bilo na sjednicama općinskih vijeća (OV) gdje imaju većinu, a koje su održane ove sedmice.

Naročito je to bilo vidljivo na sjednici OV Centar, na kojoj je imenovana Marijana Podrug-Arapović (Narod i pravda) za dopredsjedavajuću, što je napravilo pravi raskol između odbornika SDP-a i NiP-a. Za nju su glasali i iz SDA, što se naročito nije svidjelo odbornicima iz SDP-a.

Pokazali mišiće

– Općinski odbor NiP-a je odlučio da malo pokaže mišiće i da se ne konsultira sa koalicionim partnerima. Ja ne mislim da je to dobro, ali očito da je to neki vid predizborne strategije NiP-a, a to sam jasno i glasno rekao na OV i u svojim komentarima. Dakle, apsolutno razumijem činjenicu da unutar koalicije trojke NiP-a, Naše stranke i SDP-a postoje razlike u političkih shvatanjima i načinu političkog djelovanja, ali postoji i nešto što se zove “Sarajevski dogovor” koji je potpisan i koji je jasno precizirao stvari i na koji način ćemo nešto postavljati oko čega smo se složili, i kako ćemo međusobno koordinirati – kazao je Stevanović za portal “Avaza”.

Kako je naveonjenica je da NiP polako uzima manire bivših kolega iz SDA., či

Skupljanje glasova

– Jedno se dogovori, a onda skupljaju glasove sa našim političkim protivnicima. To nije dobro i trebalo je na vrijeme to kazati jer mi našim biračima moramo jasno i glasno kazati da za koaliciju prosto branimo, ali neke postupke koalicionih partnera ne možemo tolerirati. Pale su i neke teške uvrede, ali ja se baš ne bavim time, u nekoliko navrata sam vrlo principijelno reagovao da Vijeće nije mjesto za široke rasprave o svemu i svačemu, nego o konkretnim stvarima, ali očito da je počela predizborna utrka i svi sada postavljaju svoje startne pozicije i biraju partnere. Mislim da u ovom momentu općinski odbor NiP u Centru bira pogrešne partnere, ali to je plan političkih partija – naveo je Stevanović.

Avaz.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *