Šta će biti s trojkom do Općih izbora, a šta nakon?

Published On 2. July 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Piše: Amra Vrabac

Sve su veće ideološke razlike između Naše stranke, Naroda i pravde i SDP BiH reći će prije nekoliko dana Sabina Ćudić, visoka zvaničnica Naše stranke.

Otišla je Ćudić i korak dalje pa kritikovala ove dvije stranke zbog odnosa prema Paradi ponosa (dok se NIP glasno protivio, SDP je šutio) i dodala da zbog jasnog stava koji su izrazili više cijeni nacionalističke stranke.

I kritike među članovima koalicionih stranaka sve su češće i sve javnije. Iznose se stavovi na sjednicama općinskih vijeća, tokom TV gostovanja, na društvenim mrežama. U isto vrijeme stvara se prividna slika kako su ipak ujedinjeni oko zajedničkog kandidata za Predsjedništvo BiH Denisa Bećirovića. No, sjetimo li se koliko je bilo peripetija i odugovlačenja sa konačnom odlukom, stvari su daleko od idiličnih kako se to nasilu pokušava prezentirati.

Jedna od prilika da pokažu “jedinstvo” je i u nedjelju na zajedničkoj Konvenciji. Iako se oko podrške Bećiroviću okupilo 11 političkih stranaka bit će interesantno vidjeti koji će lideri zaista i doći i glasno ga podržati. No, i ta podrška nije dovoljna, ako ga ne podrži i članstvo tih stranaka.

Iako iz trojke ne kriju da imaju različite stavove o brojnim pitanjima, jasno je da te razlike sve više dolaze do izražaja i utječu na samu koaliciju i dogovorene principe djelovanja. Sve su češće kritike jednih na druge, a predsjednici (mudro ili ne) šute.

Predsjednik Naše stranke Edin Forto nedavno je kazao kako će i pod cijenu da izgube glasove birača biti uvijek na strani istine.

Posljednja dešavanja na sjednici Općinskog vijeća Centar kada je u rukovodstvo OV glasovima SDA izabrana još jedna članica NIP-a uz već predsjedavajućeg iz te stranke, ogolila je odnose koalicionih partnera. Na društvenim mrežama oglasili su se vijećnici i SDP-a i Naše stranke optužujući NIP da su se vratili “u majčinsko krilo SDA”, te da su Naša stranka i SDP sada opozicija.

Iako iz trojke govore o “novom konceptu” koji će preuzeti vlast, sve je izglednije da do izbora ova, po mnogim mišljenjima neprirodna koalicija, neće izdržati unutrašnja previranja i sve češća razmimoilaženja u političkom djelovanju.

Iako još uvijek zajednički djeluju u Vladi KS, sve su očitiji problemi u funkcionisanju skupštinske većine. Najveći dio te većine nosi NIP. Tako je i u Vladi KS. NIP ima sedam ministara i u svakoj prilici može preglasati ostale ministre i donijeti određene odluke. Takav primjer je već bio sa stavljanjem van snage odluke o zaštiti ventilacionih koridora za šta su glasali isključivo ministri NIP-a. Tada je predsjednik NIP-a Elmedin Konaković kazao kako su ostali partneri smatrali da nije dobar tajming za takvu odluku te da nisu imali njihovu podršku. Jedan od problema ove Vlade su i dvije presude Ustavnog suda FBiH zbog čega su procesi zaustavljeni ili usporeni jer je neke zakone trebalo ponovo usvojiti.

Uz ažurnu opoziciju koju predvodi SDA trojka u Skupštini KS vrlo često gubi konce, a većina je često na samom rubu. Do izbora su ostala tri mjeseca. Skupština KS vjerovatno će se održati još dva, maksimalno tri puta. Ostalo je nekoliko zakonskih rješenja koja će pokazati ima li ili nema zajedničkog koncepta koalicionih partnera.

Kada je trojka najavljivala “zajednički nastup” na predstojećim izborima odmah je precizirano da će svaka stranka imati zasebne liste. Pa je tako sva saradnja spala na zajedničkog kandidata za Predsjedništvo BiH, dok u RS-u ni NIP ni Naša stranka ne izlaze na izbore. S druge strane SDP BiH ponajviše zahvaljujući Vojinu Mijatoviću je dio Pokreta za državu koji će uz SDA i još osam stranaka izaći s jedinstvenim listama za NSRS i PD PS BiH. Pokret za državu više je animirao dijasporu nego trojka zajedno.

Oktobarski izbori bit će prilika da se izvagaju stranke i da se na osnovu izbornog rezultata prave eventualne koalicije. Sve unaprijed je mrtvo slovo na papiru jer se stvarni apetiti za vlašću otvore tek nakon izbora.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *