Omjer 2:1 u Predsjedništvu BiH donio pobjedu na samitu Brdo Brijuni

Published On 13. September 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

(Patria) – Bosna i Hercegovina je danas na samitu Brdo Brijuni odnijela još jednu malu diplomatsku pobjedu. Pošto velikih pobjeda koje radikalno mogu promijeniti odnose u regiji i ne može biti, čini se da niz malih diplomatskih pobjeda u jednom mozaiku, ipak ulijeva nadu u to da se Bosna i Hercegovina u budućnosti može postaviti kao ravnopravan faktor u regiji, kao država koja štiti svoj suverenitet.

Zahvaljujući omjeru 2:1 koji imamo u Predsjedništvu BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović, danas su u Sloveniji još jednom demonstirali, značaj tog omjera.

Zauzimajući jasan i decidiran stav o takozvanom legitimnom predstavljanju i konstitutivnosti, Željko Komšić i Šefik Džaferović su nadigrali Zorana Milanovića i Aleksandra Vučića koji su se zalagali za uvrštavanje legitimnog predstavljanja i konstitutivnosti u Deklaraciju sa samita.

Zahvaljući omjeru 2:1 u Predsjedništvu BiH, Dodikov stav na samitu o pomenutom pitanju ostao je u potpunom zapećku, a domaćin samita je dao za pravo našim zvaničnicima.

Tako kroz deklaraciju nisu usvojenk principi koji su rak rana Bosne i Hercegovine, a koje podržavaju Hrvatska i Srbija. Ti principi nisu samo mrtvo slovo na papiru. To nisu samo beznačajne deklaracije i rezolucije. Oni se prenose u našu dnevnu politiku i po njima se određuju i ravnaju stvari.

Međutim, treba znati da je ovakav ishod samita u Sloveniji, moguć jedino u okolnostima kada imamo dva člana Predsjedništva BiH, a prevagu u ovom vremenu donosi, voljeli ga ili mrzili, Željko Komšić. Jedino Komšićevo prisustvo, obzirom da je jedini probosanski i građanski kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, garantuje omjer 2:1 za BiH, i garantuje snagu potrebnu da se suprotstavimo. Danas je to demostrirano na vrlo uobičajan način.

Koliko ta pobjeda boli političke neprijatelje države, možda najbolje svjedoči pristiglo saopćenje iz Čovićevog HNS-a, u kojem su se okomili na Šefika Džaferovića, nazivajući ga drugim bošnjačkim članom Predsjedništva BiH, kako obično nazivaju Željka Komšića.

Naime, Hrvatski narodni sabor u BiH (HNS) saopćio je da, kako navode, drugi bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović svakodnevno nastavlja rušiti Bosnu i Hercegovinu.

– Nepriznavajući natkrovljujuće Ustavno načelo konstitutivnost naroda u BiH, ruši meritum države Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, član Predsjedništva BiH Željko Komšić danas je nakon samita poručio da su on i

Džaferović zauzeli jasan stav po tome pitanju.

“Presudom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Zornić, preciznije rečeno u stavu 43. presude naloženo je odbacivanje koncepta konstiutivnosti na koji se, kako u presudi piše, a ne samo kako mi tvrdimo, moralo pristati uslijed činjenja genocida i etničkog čišćenja, rekao je Komšić, navodeći da Milanović nije trebao gurati nešto što ne može proći, a to je takozvano legitimno predstavljanje i konstitutivnost.

“Ta presuda integralni je dio Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu za članstvo BiH u EU. Zahvalan sam predsjedniku Pahoru koji se zalaže za to da BiH dobije kandidatski status. Iz toga i proističe njegovo razumijevanje za to da ne možemo usvajati one principe koji se kose sa presudama suda u Strazburu i Mišljenjem Evropske komisije”, kazao je Komšić.

(A. Č. Z.)

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *