Bećirović u Žepču: Milanoviću, okupatorske čizme nikada nisu pokorile Bosnu i Hercegovinu!

Published On 13. September 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Dr. Denis Bećirović, kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je posjetio Žepče, gdje je razgovarao sa građanima i predstavnicima političkih opcija koje podržavaju njegovu kandidaturu, objavio je SDP BiH.

Dr. Bećirović je iz Žepča uputio poruku predsjedniku Republike Hrvatske, Zoranu Milanoviću:

“Milanović treba shvatiti da okupatorske čizme nikada nisu pokorile Bosnu i Hercegovinu. Naša zemlja je opstala kao država i nikada neće biti ni Milanovićeva kolonija, a ni bilo čija drugo. Razne čizme su prolazile i pokušale pokoriti Bosnu i Hercegovinu, ali nisu uspjele.

Precizna kvalifikacija u Hagu

Bosna i Hercegovina je bila, jeste i bit će domovina njenih ljudi koja će nadživjeti razne milanoviće, kao što je nadživjela i njegove prethodnike koji su naumili da je razbiju. Predsjedniku Republike Hrvatske bi pametnije bilo da se pozabavi suočavanjem sa naslijeđem učešća Hrvatske u ratu protiv Bosne i Hercegovine koje je Međunarodni sud u Hagu precizno kvalificirao, umjesto da se bavi falsificiranjem istine utvrđene sudskim presudama.“

Bećirović je u razgovoru sa simpatizerima i građanima Žepča naglasio važnost prava svakog građanina da bira i bude biran u svako parlamentarno tijelo:

“U zadnjih par mjeseci svjedočimo inicijativama koje uglavnom potiču iz susjednih zemalja, kako bi se pripadnicima određenih naroda koji su manjinski u pojedinim dijelovima zemlje, ograničila mogućnost biranja, prije svega u Dom naroda Federacije BiH.

Svaki čovjek i pripadnik svake etničke zajednice u cijelom entitetu mora imati jednaku mogućnost da bude zastupljen u Domu naroda. Isto vrijedi za svakog građanina Bosne i Hercegovine,“ rekao je Bećirović i dodao:

Blokada procesa

“U Bosni i Hercegovini moramo napustiti način razmišljanja po kojem se nameće ideja da cilj parlamenata treba biti da omogući blokade procesa, umjesto da budu sredstvo za osiguranje napretka i unapređenja demokratije.

Krajnje je vrijeme da Bosna i Hercegovina provede presude Evropskog suda za ljudska prava koje se tiču jednake vrijednosti glasa i jednake mogućnosti biranja, koja se mora omogućiti svakom državljaninu Bosne i Hercegovine u cijeloj domovini.

Trebamo učiniti sve da naše istinski multietničke sredine, poput Žepča, budu mjesta koja će biti primjer dobre prakse, mjesta u kojem će biti osigurana jednaka prava za svakog građanina na svim razinama vlasti, od lokalne do državne,“ zaključio je Bećirović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *