Ambasada SAD-a: Navodi o 10 miliona dolara za Trivić su amaterska krivotvorina

Published On 19. September 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

(Patria) – Iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini za N1 su odgovorili na tvrdnje o finansiranju kampanje Jelene Trivić za mjesto predsjednice entiteta Republike Srpska.

Nakon što su se pojavile optužbe o finansiranju lidera SNSD-a Milorada Dodika od strane Rusa, tačnije njegove predizborne kampanje za 2018. godinu, vrlo skoro mrežama se počela širiti fotografija koja navodno ‘dokazuje’ da je Dodikov protivkandndat za poziciju predsjednika RS, Jelena Trivić primila američki novac. Tačnije, 10 miliona američkih dolara.

Trivić je uskoro odgovorila, rekavši kako “Dodik nije uspio da skrene pažnju sa svoje izdajničke politike”.

Odgovor smo tražili i od Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Iz Ureda za odnose sa javnošću Ambasade SAD-a za N1 navode kako se očigledno radi o lažnom dokumentu, kao što su mnogi građani širom BiH već prepoznali.

“Ova krivotvorina je jeftin politički trik, koji nije temeljen na istini i iznenađujuće je da je, s obzirom na svoj amaterski sadržaj, u zabludu doveo i neke političare u zemlji. Na primjer, Dayton se piše sa „a“ ne sa „e“, što je potpuno jasno i iz izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma (Dayton Peace Agreement)”, naveli su.

Ističu i nadu da će sve političke stranke i kandidati, od danas pa do dana izbora, svoje vrijeme posvetiti biračima i prezentiranju vlastitih ideja o tome kako će građanima ove zemlje omogućiti sigurnu, prosperitetnu i demokratsku budućnost koju žele, umjesto da vode kampanje zasnovane na lažima.

Podsjetimo, na spomenute greške u navodnom dokazu o finansiranju su ukazivali i građani, ali i domaći političari na društvenim mrežama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *