Dodik iz Moskve za BiH donosi ‘ukrajinski scenarij’, Zapad nijem, BiH prepuštena sama sebi?

Published On 19. September 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Piše: A.Čorbo-Zećo

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je otvoreno podupro agresiju Rusije na Ukrajinu uz konstataciju kako je ona bila nužna radi zaštite ukrajinskih Rusa, a istodobno je napravio usporedbu s bosanskim Srbima kazavši da oni ne mogu živjeti s muslimanima pa je “prirodna” želja da budu ujedinjeni sa Srbijom.

“Naša težnja ka Srbiji je prirodna. Slična situacija je s Rusima u Ukrajini kojih je u toj zemlji 15 miliona i kojima je vodstvo te zemlje zabranilo ruski jezik. Zato je specijalna operacija Rusije u Ukrajini opravdana zaštitom prava svog naroda. Tako i mi ovdje – s muslimanima ne možemo imati zajedničke škole, zajedničke udžbenike”, kazao je Dodik za rusku režimsku agenciju TASS.

Dodik je ovo izjavio uoči sutrašnjeg odlaska u Moskvu, za kada je najavljen njegov sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Šutnja međunarodne zajednice (ma ko ona više bila) na sve poteze Dodika javnost u BiH dodatno zbunjuje, tim više jer je svima jasno da Dodik u Moskvu putuje po neki plan. Taj plan će zasigurno biti paklen!

Čak ni tvrdnje da ‘oni dobro razumiju da borba Zapada protiv pravoslavlja nikada nije prestala’ nije dovoljna da čujemo glas zapadnjaka kontra Dodika.

A, dodvoravanje razbijačima BiH za sada nije urodilo plodom. Iako su se Bošnjaci ‘umirli’, scenarij da ćemo dobiti modernu, građanski uređenu državu još uvijek je predmet velikih borbi.

To dodvoravanje ruskim igračima vidjeli smo i u namjeri nametanja Izbornog zakona.

Uvod u ukrajinski scenarij u BiH je sve bliže. Pa je prema ocjenama stručnjaka krajnje  vrijeme da SAD i pojedine države EU shvate da su Republika Hrvatska i Mađarska ruski „trojanski konji“ u EU i NATO-u, a njihovi igrači Čović, Dodik, Milanović, Orban više ni ne kriju težnje da se ‘muslimani’ ukrote, dok traže način rješavanja problema u vidu, kako to Orban reče, ‘dva miliona muslimana’.

Vladimir Putin skretanjem pažnje s Ukrajine mogao bi u opasnost dovesti zapadni Balkan. Bosna i Hercegovina i Kosovo te region zapadnog Balkana ponovno su jače došli u fokus pažnje nakon ruske invazije na Ukrajinu započete 24.februara 2022. Skoro da ne postoje relevantni izvještaji i razgovori, koji Bosnu i Hercegovinu ne uvrštavaju i opisuju kao lokaciju za moguće konflikte.
Za to vrijeme iz SAD, uz tvrdnje da BiH nikada neće pustiti Rusima, bez komentara na putovanje Dodika u Rusiju!?

Ranije je, tačnije od 2006. godine, američka administracija Bosnu i Hercegovinu prepustila u brigu EU, koja je više nego očito propustila historijsku priliku da napravi važne iskorake ka prosperitetnoj BiH. Ali s obzirom da i Brisel obiluje ruskim igračima, opasnost za BiH je sve veća.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *