Završena debata na FTV: Niti je ko izgubio, niti ko dobio

Published On 22. September 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Kandidati za člana Predsjedništva iz reda Bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović, Denis Bećirović i Mirsad Hadžikadić učestvovali su večeras u debati u programu FTV-a.

Govorilo se o raznim temama od ekonomije, odlaska stanovništva iz BiH do strateških ciljeva BiH poput ulaska u NATO i Evropsku uniju. Nakon završetka debate može se reći da niti jedan od kandidata nije stekao odlučujuću prednost niti nešto izgubio u odnosu na protukandidate u utrci za člana Predsjedništva BiH.

Kandidat SDA Bakir Izetbegović je naglasio kako se izlila snaga iz Bosne i Hercegovine, te kazao kako je on lično spsaio 700.000 državljanstava svojom apelacijom Ustavnom sudu.

“Najzdraviji, radno sposoban dio stanovništva sa djecom je napustio BiH i to traži posebnu brigu. Međutim, mojom apelacijom Ustavnom sudu ja sam spasio 700.000 državljanstava. zimu sam proveo po dijaspori nagovarajući ljude da investiraju u BiH i da glasaju za koga god hoće, ali da pomognu ljudima u RS-u, da ne ostavljaju taj dio BiH. I vrlo rado ću sarađivati sa gospodinom Hadžikadićem, s obzirom na njegovu poziciju i na veze koje ima. Ako ja budem član Predsjedništva, ja Vas pozivam na kafu da se dogovorimo i da upravo Vi radite na ovim stvarima.”

Hadžikadić je odgovorio da će razgovarati sa bilo kim, o bilo čemu, sve što je u interesu BiH.

“Mi možemo i trebamo da na svaki mogući način vidimo kako da uključimo sve koji mogu da nam pomognu. Dijaspora je jedan od tih elemenata.”

Dosta pažnje posvećeno je i ulasku BiH u NATO i EU.

Bećirović je kazao da su glavni strateški ciljevi BiH punopravno članstvo u NATO i u Evropskoj uniji, naglasio je da se mora sprovesti standardizacija i da se cijelo društvo mora prilagođavati standardima EU i NATO-a. Bećirović je poručio da zakonodavni i izvršni organi moraju realizirati 14 prioriteta Evropske komisije kao i sve uslove koji se podrazumijevaju za ulazak u NATO savez.

On je naglasio da su državni organi donijeli odluku da se ide u NATO, a zatim je optužio Izetbegovića da to dovodi upitanje jer svojim izjavama prebacuje tu odgovornost na narode. Bećirović je kao dokaz za svoje navode pronašao izjavu Izetbegovića iz 2019. godine u kojoj predsjednik SDA kaže: “Ako Srbi neće u NATO, onda ni mi nećemo u NATO”. Izetbegović je odbacio te navode tvrdeći da je ta izjava izvučena iz konteksta i da je on nikada nije dao.

Hadžikadić je kazao da mu je zasmetala izjava turskog predsjednika Erdogana u Sarajevu u kojoj je poručio “Šta će vam Zapad?”

On je poručio da smo mi mala zemla i da moramo našu budućnost tražiti na Zapadu, ali da ne smijemo zaboraviti ni Istok gdje se nalaze Rusija i jaka Kina. Hadžikadić je rekao da je BiH ključ stabilnosti u regiji i da može postati ključ stabilnosti u Evropi, ali da mora igrati pametno u geopolitičkoj situaciji kakva trenutno vlada u svijetu.

Izetbegović je kazao da se ne sjeća da je Erdogan dao takvu izjavu, posebno zato što je i Turska punopravna članica NATO-a i pošto se ta zemlja zalaže za što skoriji ulazak BiH u tu organizaciju.

Izetbegović je rekao kako vjeruje da će pješadijska jedinica OS BiH tokom vježbe na Manjači dobiti potvrdu NATO-a o interoperabilnosti jedinica koja je ključan korak ka napredku u NATO.

Bilo je priče i o imovinskim kartonima političara.

“Predlažem da pravosuđe prvo nas ispita kolika nam je imovina i kolika su nam primanja. Ako ima jedna marka razlike, takvi nemaju šta da rade u politici. U ovom društvu neće biti pravde dok ne povučemo oštru liniju između ljudi i lopova. Moj prijedlog je da se krene od mene”, započeo je Bećirović.

Izetbegović je odgovorio da će, ako išta kod njega ima osim onoga što je u imovinskom kartonu, vrlo rado pokloniti, kao što je poklanjao i do sada iz svojih plaća.

Bećirović ističe da je glasao protiv povećanja plata u Domu naroda, te da i on izdvaja dio svoje plate za pomoć onima kojima je potrebno.

“Ako ste Vi dali pola od onoga što sam ja dao, ja ću odustati od kandidature”, odgovorio mu  je Izetbegović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *