SLUČAJ DŽENAN MEMIĆ Feraget: Na ruke Sebije Izetbegović, direktorice KCUS-a upućena je naredba za vještačenje Alise Mutap, a ta ustanova se ne bavi time

Published On 29. September 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Ako nema potresa mozga, onda nema indikatora amnezije, rekao je Feraget

Nastavak suđenja u slučaju “Dženan Memić” nastavljeno je danas, a sudi se bivšoj djevojci stradalog mladića Alisi Ramić (djevojačko Mutap), njenom ocu Zijadu Mutapu, dvojici policajaca Hasanu Dupovcu i Josipu Bariću, te Muameru Ožegoviću – radniku hotela “Kristal”.

Advokat Ifet Feraget obratio se nakon završenog ročišta. On je kazao da je data naredba da se izvede vještačenje telefona.

– Dubravko Čampara je danas saopćio datum i broj naredbe i oni su očekivali da će po toj naredbi postupiti vještak Irhad Kos, koji u 99 posto slučajeva postupa po tim naredbama i vještači sadržaj telefona. U ovoj situaciji nije bio taj, već drugi vještak i tužioci to nisu mogli znati dok im nije dostavljen taj izvještaj. Kad je dostavljen taj izvještaj, onda je logično bilo navesti drugog vještaka, a ne onog koga su naveli u optužnici jer su očekivali da će to biti Irhad Kos. Međutim, ono što je važnije s aspekta struke, da malo proanaliziramo ono što smo čuli od Amine Ruždić. Ja mislim da je ovo jedan od ključnih dokaza potpunog narušavanja koncepta pravičnog suđenja i zakonitosti postupanja – rekao je Feraget.

Potres mozga ne postoji

Potres mozga ne postoji

Ističe da je u više navrata svjedokinja navela da se moralo postupiti hitno. Ističe kako hitno postupanje može biti ukoliko su prošla dva ili tri mjeseca.  On je komentirao izjavu tužiteljice Amine Ruzdžić koja je u istrazi, a po nalogu glavne kantonalne tužiteljice,  potpisala naredbu za timsko neurološko vještačenje Alise Mutap – Ramić.

– Ta naredba je upućena na ruke Sebije Izetbegović, generalne direktorice KCUS-a, ustanove koja se ne bavi vještačenjima, a nije upućena na ruke sudskih vještaka koji se bave vještačenjima. Prije tog vještačenja je dr. Kemal Dizdarević i dr. Sandra Vegar Zubović, njih dvoje su veoma jasno iznijeli svoje mišljenje, a to je da kod Alise ne postoji potres mozga. To je isto potvrdio dr Hamza Žujo. Ako nema potresa mozga, onda nema indikatora amnezije. To je i dr. Dizdarević napisao – rekao je Feraget.

Dodao je da je tada trebalo postaviti pitanja Amini Ruždić koja je tada radila na Odjelu za privredni kriminal.

Nema stručno znanje

– Slučaj ubistva vodi tužilac iz privrednog kriminala Meris Ćato, a pomaže mu tužiteljica koja se također bavi privrednim kriminalom, a u nekoliko navrata joj glavna tužiteljica zbog navodnog bolovanja Ćato Merisa, a znamo da je Ćato Meris bio na bolovanju kada je Muriz Memić dolazio u Tužilaštvo, a i to trebalo bi aktivizirati u koliko navrata po dva-tri dana u jeku istrage tužilac ide na bolovanje i koji je to ekspert Kantonalnog tužilaštva koji bez da postuša u tom predmetu zna sačiniti tako jednu kompleksnu i komplikovanu naredbu i pravo bi pitanje bilo „Jeste li vi sačinili tu naredbu?“ – rekao je Feraget.

Naglasio je da odgovorno tvrdi da je Amina nije mogla sačiniti, jer kako kaže, ona nema to stručno znanje.

Avaz.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *