Legendarni Sting večeras u sarajevskoj Zetri

Published On 2. October 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

(Patria) – Legendarni britanski rock muzičar Sting večeras će u sarajevskoj Zetri održati dugo očekivani rođendanski koncert.

Sting je u glavni grad Bosne i Hercegovine doputovao jučer privatnim avionom sa svojim bendom.

Od koncerta U2 u Sarajevu na Koševu stiže sigurno najmoćnija produkcijska mašinerija od šest šlepera i pet tour busova najsavremenije audio i video opreme, te preko 50 članova tehničke ekipe koja će se pobrinuti da publika u Sarajevu doživi vrhunski muzički i scenski spektakl, navode organizatori.

Koncert počinje u 20 sati nastupom Joea Sumnera koji će nastupati 45 minuta, nakon čega će na binu izaći Sting sa set listom sastavljenom od svojih najvećih hitova.

Sting za rođendanski koncert u Sarajevu priprema muzičku poslasticu kada je u pitanju set lista koju će izvesti. Pored njegovih najvećih hitova iz solo karijere, Sting će na koncertu u Sarajevu odsvirati i numere sa posljednjeg albuma “The Bridge”, poput pjesama “Rushing Water”, “If It’s Love” i “For Her Love”.

Ono što posebno publiku raduje su vanvremenski hitovi poput pjesme “Desert Rose”, pjesme koja je napisana za duet sa alžirskim rai (arapska folk muzika) muzičarem Čebom Mamijem, koji je veoma popularan u Francuskoj, a na taj način je stvoren poseban world music zvuk.  Posebno je zanimljivo da je tekst inspirisan novelom Frenka Herberta “Dina” (Dune), čiji je Sting veliki obožavalac. Sting je, takođe, igrao jednu od glavnih uloga u filmskoj adaptaciji ove novele, koju je režirao David Lynch.

“Every Breath You Take” napisao je 1982. godine nakon što se razišao s Frances Tomelty, svojom prvom suprugom i započeo vezu sa svojom sadašnjom suprugom Trudie Styler. Kako bi pobjegao od očiju javnosti, Sting se povukao na Jamajku, a pjesmu je počeo pisati za radnim stolom pisca Iana Fleminga na imanju Goldeneye.

Jedna od najprepoznatljivijih gitarskih dionica u historiji pop muzike je u pjesmi “Fragile”, nastala u čast Bena Lindera, Amerikanca kojeg su ubili pobunjenici u Nigeriji 1987. godine, gdje je bio angažovan na izgradnji hidrocentrale. Ova numera nosi jaku antiratnu poruku, a posebnu pažnju je privukao u julu ove godine, kada je na koncertu u Varšavi osudio rat u Ukrajini prije izvođenja pjesme.

Pored navedenih hitova, publika u Sarajevu će imati priliku da uživa i u vječitim evergreen pjesmama iz ere grupe “The Police”, poput pjesama “Message In The Bottle” i čuvene “Roxanne”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *