Komšić: Ne, ne i ne izmjenama Izbornog zakona po željama HDZ

Published On 4. October 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

(Patria) – Željko Komšić, novi stari član Predsjedništva BiH gostovao je na N1 gdje je jasno podvukao da je sigurno da DF neće pristati na HDZ-ove zahtjeve. On je ovo kazao odgovarajući na pitanje s kim bi DF mogao ući u koaliciju.

„Ja ne mislim biti neko ko će ispunjavati dalekosežne ciljeve HDZ-a iz Zagreba. Dosta toga je prešlo preko naših leđa. Bilo je potrebno mnogo truda da pojasnimo neke stvari. Mnogi su mislili da blefiramo razloge za ulazak sa SDA u koaliciju, ali sada je jasnije“, kazao je Komšić, te potcrtao i da ga vlast u KS uopće ne zanima.

“Što se tiče Sarajeva ja ću da poslušam ono što mi ljudi kažu, ne sa SDA u Sarajevu”, dodao je Komšić, ističući da neće ići u vlast samo radi vlasti, pa makar bili opozicija na svim nivoima.

Odgovarajući na pitanje šta mu je cilj za naredne četiri godine kaže:

“Ne, ne i ne izmjenama Izbornog zakona po željama HDZ”.

Komentirao je i poraz Bakira Izetbegovića, ali i to da li su u BiH desile se promjene.

„Nisu se desile promjene izuzev što su birači Izetbegoviću poslali poruku. Ostali su tu gdje su i bili. Ispostavit će se da je Dodik ipak pobijedio Jelenu Trivić, a to bi bile promjene. Dakle sve je isto, samo SDA neće imati člana Predsjedništva BiH“, kazao je Komšić.

Kazao je da se nije čuo s Bakirom Izetbegovićem.

„Sigurno će početi zivkanje kada budemo imali neke konačne brojke. Nagovaranja i slično“, kazao je Komšić.

Govoreći o kompleksnosti situacije u BiH kazao je da otprilike svi negdje vlast.

„Osim u RS. Koliko je to čudno i koliko to otežava funkcioniranje političkog sistema to je druga stvar“, dodao je Komšić.

Govoreći o očekivanjima o ponašanju Željke Cvijanović kazao je da očekuje da nećemo imati priliku gledati primitivizam kakav je demonstrirao Milorad Dodik.

Kada je riječ o Šefiku Džaferoviću, Komšić je kazao da je rekao Džaferoviću da je imao odličan mandat.

„On je temeljit i vrlo jasan. Ja sam njemu rekao da mislim da je bilo bolje da je SDA njega kandidirala. No on je vojnik stranke i nije on neko ko će to propitivat. On ima svoje stavove, ali javno nikada nije doveo u dilemu odluke vrha stranke“, istakao je Komšić.

Denis Bećirović, prvi je iz ‘ljevičarske’ opcije, a koji će ispred Bošnjaka sjediti u Predsjedništvu BiH. Upitan kako komentariše pobjedu Denisa Bećirovića, Komšić je kazao da je mislio da će razlika biti i manja.

“Zapravo, taj odijum koji postoji prema Izetbegoviću je bio očigledan, pogotovo u Sarajevu. Mislio sam da će manja razlika biti, iskreno ali eto rezultati su takvi. Nevjerovatno, SDA ima odličan rezultat a predsjednik stranke ne prati stranku. To govori da je dobar dio SDA nezadovoljan Izetbegovićem. Slično se desilo Sulejmanu Tihiću. Priznao on to sebi ili ne, to mu je tako. Treba učiti na ovim porukama koje ti narod pošalje na izborima i ako ste mudri, pratit ćete taj tok. I dalje je 2:1 za BiH, dodao je Komšić.

Komentirao je i nametanje Izbornog zakona Christiana Schmidta.

„Da sam ja na njegovom mjestu ne bih to radio u noći izbora. Na prvi pogled izmjene idu u korist HDZ-a. Moramo simulirati te količnike, ali nisam stigao detaljno pogledati. Vidim da je Zagreb vrlo zadovoljan, ali se odluka mora detaljno razmotriti, ali preferira HDZ i učvršćuje ga, ali i činjenica je da otklanja blokade, to je činjenica“, dodao je Komšić.

Govoreći o saopćenju EU, u kojem se ograđuju od odluke Schmidta Komšić kaže da su mu podršku dale SAD, a po automatizmu i Velika Britanija.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *