Sutra protesti ispred OHR-a: Ili povlačenje odluka ili smjena Schmidta!

Published On 23. October 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

(Patria) – Nakon utvrđenih rezultata od strane Centralne izborne komisije potpuno je jasno, makar onima koji znaju računati, kakve su posljedice nametnute odluke Christiana Schmidta koje se tiču Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH! Volja birača postala je nebitna, traži se magična brojka u Domu naroda PFBiH! Postaje li HDZ BiH nezaobilazan faktor u formiranju vlasti, a što je, očito i bila krajnja namjera Schmidta, koji je dirketno sa Zagrebom usaglasio nametnute izmjene.

Neformalna grupa građana zakazala je nove proteste ispred zgrade OHR-a u Sarajevu 24. oktobra s početkom u 17 sati. Poručuju: “Ili povlačenje odluka ili smjena Schmidta!”.

U obrazloženju navode kako će zahtijevati od visokog predstavnika Christiana Schmidta da primi građane i organizatore na sastanak.

“Svi moraju shvatiti da je ovo stavljanje u rezervat najmnogobrojnijeg naroda koji je jedini ginuo da bi državu sačuvao, nemoguće. Nećemo dozvoliti nikakvim lobijima bilo čijih interesa da se Bosnom igra i donose odluke koje nemaju smisla i koje su diskriminirajuće po jedna narod”, naveo je Nihad Aličković, jedan od organizatora.

Poručili su kako će ovo okupljanje biti bez političkih faktora i pokušaja da se od protesta napravi predizborni skup.

No, sasvim sigurno je da će se određeni članovi stranaka pridružiti protestima.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *