Vučić, Crkva Srbije, nacionalisti i populisti: Zona sumraka u Crnoj Gori!

Published On 29. October 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

SARAJEVO, (Patria) –  Stigli smo definitivno u zonu sumraka. Danas nam je država bez jasno definisane parlamentarne većine, bez vlade, bez Ustavnog suda, bez Sudskog savjeta, bez Vrhovnog državnog tužioca, sa devastiranim bezbjednosnim sistemom… Danas nam je država na ivici bankrota, sa novim i već najavljenim budućim zaduženjima, sve do još jedne milijarde duga, sa zdravstvenim sistemom pred kolapsom, sa ugroženim energetskim sistemom, bez novih, ali i starih investitora koji bježe, bez razvojnih projekata, kapitalnih investicija…

 

Piše Goran Popović / Gradski portal

To je rezultat dvogodišnjeg udruženog činodejstvovanja nacionalista i populista, sve uz izdašnu podršku Crkve Srbije, Aleksandra Vučića, te ruskih špijuna i njihovih proksija u zemlji i okruženju.

Ova nacional-populistička politička bulumenta, upletena u vlastitu mrežu laži, prevara i praznoslovlja, dovela nas je u skoro bezizlaznu situaciju. Koristeći institucionalni kolaps, međutim, obezbijedili su sebi još izvjesno vrijeme, da sa smijenjenim Dritanom Abazovićem, u kriminalnim krugovima poznatim kao “brat Abaz”, nekako fingiraju funkcionalnost državnog aparata, odnosno nastave da razaraju sve civilizovane vrijednosti crnogorskog društva, a državu sigurno vode u nestajanje. Bukvalno!

Prošlonedjeljni lokalni izbori samo su dodatno zamračili ovu zonu sumraka. Vučić je, nakon Nikšića, ubjedljivo dobio i “bitku za Budvu”, a u Podgorici je najveći izborni dobitnik bio Zdravkov apostolski ministarski par, Jakov Milatović i Milojko Spajić, glavni kreatori ekonomskog i finansijskog sunovrata Crne Gore u protekle dvije godine. Prazni populizam i još praznija demagogija bili su im osnovni alat u dosadašnjem radu. Prisjetimo se samo kako je Milatović prošle godine u julu dijelio siromašnom narodu po dva i po litra ulja, a u borbu za socijalnu pravdu uključio se tada i Spajić, kupujući sebi mercedes od oko 100 hiljada eura. Isti alat koristili su i u ovoj predizbornoj kampanji, ali su u toj zoni sumraka, u kojoj je pučanstvo prilično dezorijentisano i anestezirano svime što nam se događa, uspjeli na praznu priču da dobiju više od 20 odsto glasova. Istina, “oslobodilački tim” – DF, Demokrate i Ura prošao je gore nego što su bila očekivanja, a posebno SNP koji nije dohvatio ni census da uđe u lokalni parlament.

DPS sa partnerima je izgubio. Iako je osvojio najviše gasova, skoro 40 odsto, nema šanse da bude uključen u buduću podgoričku vlast. Vele njihovi protivnici kako DPS “nema koalicioni kapacitet” za takvo što. Malo čudno obrazloženje ako se zna da su listu “Svi za naš grad” koju je predvodio Ivan Vuković, osim Demokratske partije socijalista, činili i Socijaldemokratska partija, Socijaldemokrate, Bošnjačka stranka, Liberalna partija, Građanska inicjativa “21 maj”, Demokratska unija Albanaca, Nova ljevica i Demokratska romska partija. No, ovaj “koalicioni kapacitet” se, valjda, ne računa.

Nacionalisti i populisti, ranije promovisani u crkvenim političkim jazbinama, a uz svesrdnu podršku iz Srbije i Rusije, svoj koalicioni “kapacitet” opet će izgraditi na svojevrsnoj političkoj patologiji, odnosno patološkoj mržnji prema DPS-u i, posebno, predsjedniku Đukanoviću, sa osnovnim patološkim programskim ciljem daljeg rastakanja države Crne Gore, sada sa posebnim akcentom na Glavni grad. Pa, srećna nam sloboda… U zoni sumraka!

Rasprava na skupštinskom Odboru za bezbjednost upotpunjuje mračnu sliku aktelne nam stvarnosti. Očigledno vraćanje kompletnog bezbjednosnog sistema pod skute rusko-srpskih interesa, dodatna je kontaminacija naših spoljnopolitičkih strateških ciljeva, kao što integracije u EU ili članstvo u NATO. “Brat Abaz”, koji je dao svoj puni doprinos restauraciji prosrpskih i proruskih interesa u ovoj zemlji smjenjivanjem Kentere, Konjevića i R.Krivokapića, posebno je juče bio inspirisan za svoje šarlatansko političarenje, pa se u jednom trenutku uporedio čak i sa Zoranom Đinđićem?!

A kako nam radi policija i tužilaštvo najbolje ilustruje jučerašnje “hapšenje” Dragana Kovačevića, bivšeg direktora Uprave za katastar. Bez obzira na sve što mu se stavlja na teret optužnicom, činjenica je da je ovaj čovjek došao na suđenje svojom voljom, uredno se odazvao pozivu suda na prvo ročište o njegovom slučaju. A onda su ga tamo “iznenađeni” tužioci kao uhapsili i navrat-nanos zatražili određivanje pritvora. Sudija je, takođe, po hitnom postupku odobrio deportaciju Kovačevića u Spuž, uz bizarno obrazloženje – opasnost od bjekstva?!

Đe će to pobjeći? Možda opet na neko suđenje?

Baš zona sumraka…


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *