HADŽIĆI Ćudi prirode u oktobru : Divlje jagode kao u proljeće

Published On 30. October 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Na padinama Ormanja, u općii Hadžići, divlje jagode počele se brati u oktobru. Umjesto hladnog vremena , kiše i snijega pojavili su se slatki plodovi. Kod nekih biljake  cvijetaju, plodovi nisu sazreli, dok imi slatkih  jagoda  za jesti.

-Iznenadio sam se kada sam prije dva dana odlučio  da prošetam padinama Ormanja.Volim planinarenje i šetnju. Pošto sam ekolog  znam da na ovom području  u  proljeće  ima dosta slatkih plodova. Međutim,  da divlje jagode budu u oktobru, to je neobično za ovo doba godina. Mislim da je ovo prvi put da su se u ovo doba godine  pojave jagode,  i da su neke  zrele za jesti , priča nam Dževad Handžo, bivši vijećnik Općinskog vijeća Hadžići.

Kaže da vjeruje da je ovo posljedice klimatskih promjena.

-Za ovo doba godine neobično je da budu ljetne temperature, preko 20 stepeni. Posebno je sunce jako na plaininskim predjelima, i mislim da je to razlog što su se pojavile divlje jagode.

Dok je bio vijećnik zalagao se za zaštitu prirode i kritikovao prekomjernu  bespravu sječu šume. Posebno kada je bio predsjednik ekološkog društva u Hadžićima, koje danas ne postoji.

-Uništavamo naše prirodno blago.Neznamo  to cijeniti. Umjesto šume na nekim područjima sada su goleti. Zato se netreba čuditi što  usljed kiše dolazi do zamućenja pitke vode. Čovjek je narušio prirodni sklop, i to nas može skupo koštati , kaže  Handžo.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *