Ko je iskoristio imena umrlih osoba i glasao umjesto njih

Published On 31. October 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

(Patria) – Najmanje 45 osoba koje su službeno proglašene mrtvim prije oktobra ove godine, “glasalo” je na Općim izborima održanim 2. oktobra ove godine, saznaje Istraga.ba.

Centralna izborna komisija trebala bi sutra potvrditi rezultate Općih izbora, a za sada još Apelaciono vijeće Suda BiH nije odlučilo po svim žalbama. Na zvaničnoj stranici CIK-a još uvijek nema zakazanog termina nove sjednice.

Ove izbore obilježila je i naredba CIK-a da se po službenoj dužnosti ponovo prebroje svi glasovi za nivo predsjednika/potpredsjednika RS. Ti rezultati utvrđeni su na sjednici prošle sedmice.

Opozicija iz RS je podnijela žalbu CIK-u i zatražila poništavanje izbora za taj nivo, ali je odluka na Sudu BiH.

CIK je priznala nekoliko krupnih grešaka koje su se dogodile u ovom postizbornom procesu te su jasno poručili da bez obzira na sve napade neće popustiti pod pritiscima.

Jasno je istaknuto da su birački odbori jedna od najslabijih tačaka izbornog procesa koje isključivo predlažu političke stranke.

Nekoliko političkih stranaka poručilo je da CIK do narednih lokalnih izbora treba unaprijediti izborni proces, uvesti skeniranje listića kako bi rezultati bili poznati vrlo brzo nakon zatvaranja biračkih mjesta čime bi se izbjegle manipulacije izbornim procesom ali i druge nepravilnosti.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *