ALARM ZA CIJELO DRUŠTVO U Sarajevu mjesečno tri samoubistva!

Published On 1. November 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

(Patria) – Povećan broj slučajeva samoubistava koja su se u proteklom periodu dogodila u BiH upalila su alarme u široj društvenoj zajednici. Čini se da samoubistva najčešće tretiraju mediji ali kada se ono i dogodi. Jačanje mentalnog zdravlja, širenje svijesti o stručnoj pomoći i savjetovalištima, mijenjanje društvene svijesti i prepoznavanje zabrinjavajućih signala moralo bi u društvu kakvo je u BiH biti među prioritetima programa zdravstvene zaštite, zdravstvenih radnika ali i medija koji kao nikad prije imaju utjecaj u društvu.  

Podaci koji su objavljeni u izvještaju Uprave policije MUP KS za period januar-septembar ove godine pokazuju da se u Sarajevu prosječno izvrše tri samoubistva mjesečno.

Za devet mjeseci registrovano je 27 samoubistava koja su izvršena: vješanjem – 18 puta, skokom sa visine – četiri puta, upotrebom oštrog predmeta – tri puta, upotrebom vatrenog oružja i trovanjem – po jednom. Izvršioci su: 23 osobe muškog i četiri osobe ženskog spola.

Muškarci su starosne dobi: preko 60 godina – 11 lica, od 50 do 60 godina – pet, od 25 do 30 – tri, od 40 do 50 – dva, od 18 do 24 i od 30 do 40 godina – po jedno lice. Četiri osobe ženskog spola su starosne dobi: do 18 godina, od 30 do 40, od 40 do 50 i preko 60 godina.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *