BH GRAĐANI IZ SAD, KANADE Zaustavimo uništavanje BiH, podrška ambasadoru Alkalaju!

Published On 5. November 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

(Patria) – Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija i Institut za istraživanje genocida Kanada kao i portal Bošnjaci.Net uputili su podršku ambasadoru Svenu Alkalaju.

Njihovo pismo objavljujemo u cjelosti:

“Mi građani, prijatelji – patrioti Bosne i Hercegovine, preživjele žrtve srpskog genocida i hrvatskog udruženog zločinačkog poduhvata; okupljeni u Bošnjačko-američkoj nacionalnoj asocijaciji (BANA), Institutu za istraživanje genocida Kanada i Bošnjaci.Net, iskreno se zahvaljujemo ambasadoru Bosne i Hercegovine pri UN-u, Svenu Alkalaju, koji je kao častan čovjek, ugledni intelektualac, vrstan diplomata i veliki patriota, na poseban način gaji svoju ljubav prema domovini Bosni i Hercegovini i svim njenim građanima, neovisno na etničku i vjersku pripadnost. Ambasador Alkalaj je pionir bh. diplomacije, dok je odanost Bosni i Hercegovini na najbolji način pokazao kroz svoj predani trodecenijski rad za Bosnu i Hercegovinu koja je od 1992. – 1995., bila izložena brutalnoj vojnoj agresiji, dok politička agresija i danas traje.

Zato onima koji napadaju ambasadora Alkalaja zbog obraćanja na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku, 2. nov. 2022., poručujemo da je njegovo obraćanje jasno, nepristrasno, argumentovano i isključivo je naklonjeno građanskom uređenju države Bosne i Hercegovine i svim njenim građanima koji trebaju imati jednaka ljudska prava!

Zato, mi građani Bosne i Hercegovine osuđujemo napade na ambasadora Svena Alkalaja i njegovo istinito obraćanje pred Vijeće sigurnosti, posebno dovođenje u bilo kakav kontekst sa Rusijom ili navodnu podršku Rusiji, kako su plasirali pojedini političari i mediji koji nemaju dobre namjere prema državi Bosni i Hercegovini. Ali tako to biva kada kritičari nemaju argumenata onda je pljušte optužbe bez osnove. Svi od ranije znamo šta je ambasador Alkalaj mnogo ranije govorio u UN-u o ruskoj agresiji na Ukrajinu, ali i ruskoj-velikosrpskoj politici koju vode prema Bosni i Hercegovni. Današnji kritičari tada su hvalili i pozdravljali stavove ambasadora Alkalaja.

Očito usljed nedostatka argumenata protiv ambasadora Alkalaja, neprijatelje Bosne, petu kolonu kao i međunarodne dušebrižnike zabolila je istina koju je rekao pred Vijećem sigurnosti. Umjesto argumenata najjednostavnije je po medijima širiti neistine i dizati hajku protiv njega koji je u interesu građana i države Bosne i Hercegovine bez sustezanja kritikovao nametnute odluke visokog predstavnika u noći kada su se izbori završili. Zato, riječi ambasadora Alkalaja su jasne i istinite, pored ostaloga, da je visoki predstavnik Christian Schmidt „prevario sve glasače u Bosni i Hercegovini, ali i sve aktere izbora, sve političke stranke i kandidate“.

Najzad, oni koji sada neosnovano i bez argumentacije kritikuju ambasadora Alkalaja, saučesnici su u zlodjelu koje je počinio visoki predstavnik Schmit, prema državi Bosni i Hercegovini i njenim građanima. Naravno, uključujući i one stranke i sve političare koji pod svaku cijenu nastoje formirati vlast po Schmidtovim mjerama aparthejda, što ustvari pokazuje da im je više stalo da se dokopaju vlasti i budžeta države nego da se bore za narod i državu. Zato iz ličnog interesa i potpunog neznanja govore da je Schmidtov aparthejd “tehničke naravi i bez značajnijih posljedica”!
Također, pitamo kritičare, zar zvaničnici Europske unije nisu kritikovali nametnute odluke i izjasnili se da je Schmidt uradio na svoju ruku?! Zašto onda nisu reagirali i napali zvaničnike EU?

Republika Hrvatska je u Haagu osuđena za UZP u Bosni i Hercegovini, dok je ambasador Alkalaj upravo ukazao na pristrasnu suradnju visokog predstvanika i hrvatskih zvaničnika. Također i mediji u Bosni i regionu su upozoravali na uticaj rukovodstva Hrvatske na visokog predstavnika i to baš sljedbenika Tuđmanove politike.

Konkretno, premijer Hrvatske Plenković se javno pohvalio “S visokim predstavnikom Schmidtom smo razgovarali mjesecima temeljito i diskretno“; – što znači da su planski radili i uticali na Schmidtha i doprinijeli nametanju spornih i nedemokratskih odluka kako sve u cilju kako obezvrijediti većinski narod koji je kičma opstanka države Bosne i Hercegovine. Visoki predstavnik Schmidt nikada nije demantovao Plenkovića. Najzad zašto ne istaći da je Christian Schmidt dobitinik visokog hrvatskog državnog priznanja “Red Ante Starčevića”, vjerovatno je osjetio momenat da se iskupi za nagradu, možda je to najbolje na račun Bosne i Hercegovine, da se nametanjem Izbornog zakona pomogne trajno ‘legitimno predstavljanje’ Hrvata kroz HDZ i Dragana Čovića, a sutra moguće obnove paradržavne fašističke tvorevine Herceg-Bosne čije je kompletno političko i vojno rukovodstvo osuđeno u Den Haagu.

Kada pred Vijećem sigurnosti na to upozori ambasador Alkalaj, citat: „Iz ove njegove odluke vidi se namjera da, u saradnji sa susjednom Republikom Hrvatskom, obezbijedi neograničeno učešće u vlasti jednoj političkoj stranci – HDZ-u – koja je filijala te političke stranke iz susjedne Hrvatske“, onda bosanski ambasador zbog istine bude napadnut od međunarodnih dušebrižnika, ambasadora koji glumi prijatelja Bosne, te sarajevskih crvenih medija i propalih novinara koji su na jaslima agencija sa zapada.

Umjesto potpune implementacije presuda međunarodnih sudova za presuđeni genocid i UZP, kao i Europskog suda za ljudska prva, visoki predstavnik sa nametnutim odlukama legalizirao je istrijebljenje – etničko čišćenje u Bosni i Hercegovini i izvršio direktni udar na najbrojniji narod – Bošnjake nad kojim je izvršen genocid. Sa ovakvim činom visoki predstavnik je obezvrijedio i uništio presude najviših internacionalnih sudova i Europskog suda za ljudska prava, time je jasno da je uveden aparthejd i uništena vladavina prava, našta je upozorio ambasador Alkalaj.

Pitamo one koji upućuju javne kritike na račun ambasadora Svena Alkalaja, i to bez argumenata i ikakvog pojašnjenja šta je u obraćanju netačno rekao te mu zamjeraju i podvaljuju, zašto onda oni ne spriječe udar na državu Bosnu i Hercegovinu, Daytonski mirovni sporazum, žrtve genocida i etničkog čišćenja? Jasno, zato što se otvoreno vidi da su i oni sa Schmidtom učestvovali i učestvuju u rušenju države Bosne i Hercegovine i podržavaju velikohrvatsku i velikosrpsku politiku separatizma i nestanka Bosne i Hercegovine kao najstarije države u Europi i starog autohtonog i miroljubivog naroda. Izdali ste Bosnu ratnih 90-tih, nametnuvši embargo, ostavljajući je između čeljusti vojne i političke fašističke nemani i agresorskih režima Beograda i Zagreba, to i danas radite preko visokog predstavnika!

Plemeniti Narode, ponovljena je izdaja Bosne i Hercegovine od strane onih koji se nameću da su nam prijatelji!

Pozivamo sve bosanske stranke i političare kojima je stalo do države Bosne i Hercegovine da dobro prouče govor amabasadora Svena Alkalaja, prevaziđu međusobne i međustranačke probleme, složno odbace nametnute odluke visokog predstavnika i bezrezervno stanu uz narode i državu sa građanskim uređenjem. Visoki predstavnik sa nametnutim odlukama svjesno je stavio omču o vrat bošnjačkom narodu i zakucao je posljednji eskser u mrtvačkom sanduku – nestanka države Bosne i Hercegovine.

Pristanete li na tome – imenom i prezimenom bit će te upisani u historiji kao grobari i izdajnici Bosne i Hercegovine!!!”, navodi se u pismu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *