Čengić: Pozivam Schmidta da nametne zakon jer njegove odluke o rokovima u Parlamentu FBiH ne funkcionišu

Published On 19. November 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

(Patria) – Novoizabrani zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Irfan Čengić zatražio je od Doma naroda FBiH da konačno usvoji njegov Prijedlog izmjena i dopuna zakona o povećanju invalidnina, u skladu sa rokovima koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt. 

“Vlada FBiH je u nacrt novog zakona uključila moje izmjene i dopune da se povećaju invalidnine u FBiH te da bude osnovica od 80% minimalne plate a ne nominalni iznos kojim su OSI prevarene 2016. godine. Međutim procedura nacrta će trajati dugo, insistiram da se izmjene i dopune zakona koje sam predložio usvoje do kraja godine, jer je Predstavnički dom prije više od 100 dana usvojio zakon, a Dom naroda ga nije stavio na dnevni red. Pozivam Visokog predstavnika da nametne ovaj zakon, jer ga je predsjedavajući Doma naroda ismijao i napravio diletantom, jer ga nije stavio na dnevni red u rokovima koje je Schmidt propisao nametnutim Ustavom.

Ukoliko to ne učini onda će pokazati da su snage koje ga ismijavaju kao diplomatu i političara potpuno u pravu, a da njegove izmjene koje imaju za cilj prolaznost zakona kroz Parlament apsolutno ne funkcionišu.

Dobio sam stotine pisama i mailova majki djece sa autizmom koje su zabrinute sa novim tekstom zakona, svako pismo sam pročitao i obećavam da ću se boriti da niti jedno dijete ne ostane bez svojih prava ovim zakonom. Borbu ću voditi u federalnim institucijama ukoliko budem imenovan, ili na ulici zajedno sa vama. Javna rasprava je prilika da razjasnimo sve nedoumice”, naveo je Čengić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *