Hadžićani ponovo ostali bez pitke vode : Opet zamućeno izvorište Krupa

Published On 21. November 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Foto:Posljedica sječe šume

Već  godinama  čim padne kiše  građani moraju u prodavnice po  flaširanu vodu. I ove godine u Informaciji Uprave za šumarstvo KS govore  o velikoj bespravnoj sječi i posljedicama o kojoj vijećnici nisu ni raspravljali..

U  nedjelju 20.novembra u  Hadžićima je ponovo zamućeno izvorište Krupa, odakle se pitkom vodom snadbjeva najveći dio stanovnika ove općine. Iz KRO „Komunalac“ ponovo upozoravaju građane da vodu za piće ne koriste bez predhodnog prokuhavanja, te da će se obezbjeđivanje  higijensko ispravne vode vršiti putem cisterni.

-Za potrebe dopreme vode za piće  cisternom, kao i za druge potrebe potrebno je nazvati dežurnu službu preduzeće na broj 033/ 420- 346, kaže se u obavjesti.

Zvali smo nadležne  u ovoj komunalnoj ustanovi, ali nam nisu znali reći  do kada će trajati ovakvo stanja, i kada bi analiza pitke vode trebala pokazati da je za piće.

Voda se zamuti čim padne  kiša

Građani su ogorčeni. Kažu  već godinama čim  padne kiša znaju da moraju u prodavnice po flaširanu vodu.Međutim,niko on njih  ne žele da se javno objave  njihova imena .

– Čim govorite istinu imate problema. Čak vas isključe i sa općinske web stranice.Nebi da  zbog nas djeca ispaštaju. Ovo nema nigdje osim u Hadžićima.Dovoljno je da padne kiša, i već znamo da će voda biti zamućena, da moramo ići u kupovinu po flaširanu pitku vodu.Svake godine kažu da su radili na saniranju  problema, da su potrošena značajna sredstva,  ali uvijek isto.Pitamo se zašto su i gdje potrošili tolike pare.Prije rata ovo se nikada nije dešavalo. Znamo da se šuma nemilosrdno sječe, da se pojedinci zbog toga enormo bogate, ali isto tako da vlast i većina u općinskom vijeću, zajedno sa preletačima, ništa ne čine da se to spriječi.

Čak odbili informaciju Uprave za šumarstvo KS

Informacija  Uprave za šumarstvo KS za prošlu godinu, u kojoj su nadležni ponovo upozoravali   da se šuma  nemilosrdno sječe  danu i noću, vikendom i praznikom, da se napadaju čuvari i službena lica, da se mora stati sa  bespravnom sječom, vijećnici  o istoj nisu  čak ni  raspravljali. Odbili su je usvojiti.

Iako je općin a Hadžići, prema informacija nadležnih, već 15 godina vodeća u KS po bespravnoj sječi.

-Koliko bespravim sjakačima posao dobro ide, najbolje govori podatak, kako se kaže u informaciji , da su pojedinci za to nabavili i specijalna vozila, kao da su u pitanju šumska preduzeća.

U ovakvim priliama građanima  jedino  preostaje, kao i do sada , da u prodavnicama kupuju flaširanu  vodu.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *