ADVOKAT PORODICE MEMIĆ Feraget: Ako država zataškava ubistvo nije logično očekivati da ga i rasvijetli

Published On 26. November 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Očito je da naš pravosudni sistem ne funkcioniše, poručio je

Nakon oslobađajuće presude u slučaju “Dženan Memić”, advokat Ifet Feraget dao je intervju koji je objavljen na Youtube kanalu “Pravda za Davida”, a u kojem govori o dojmovima zbog oslobađajuće presude.

– Moje mišljenje je manje bitno, bitno je ono što smo čuli u sudnici. Obrazloženje sudije Perića mi daje za pravo da se pitam jesmo li sjedili u istoj sudnici. Nelogična je njegova opservacija da istraga nije okončana. Nije okončana upravo zbog opstrukcija kantonalnih tužilaca, pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo i drugih lica. Neotkrivanjem počinioca krivičnog djela ste onemogućili da istraga bude okončana. Nije mi logično to objašnjenje koje je dao – rekao je Feraget.

“Nije podignuta optužnica na osnovu pretpostavki”

Naglasio je kako tužilac nije podigao optužnicu na osnovu pretpostavki, već na osnovu dokaza “jer zakon kaže da se optužnica potvrđuje samo kad postoje dokazi”.

– Ono što sudija Perić nije naglasio je kako je Vrhovi sud utvrdio da se nije ni desila saobraćajna nesreća. To nije pretpostavka-to je dokazano. U takvoj situaciji tužiocima ne preostaje ništa drugo nego da istražuju one koji su doveli do lažne optužnice zbog lažne saobraćajne nesreće – pojašnjava advokat porodice Memić.

“Obrazloženje odudara od sadržaja dokaza”

Upitan da kaže svoju poruku za kraj, rekao je:

– Od početka se rukovodim time da ako država zataškava ubistvo nije logično očekivati od te iste države da rasvijetli ubistvo. Očito je da naš pravosudni sistem ne funkcioniše. Ne želim da kažem da je sudija Perić trebao donijeti osuđujuću presudu bez dokaza, ali želim reći da njegovo obrazloženje u mnogim dijelovima odudara od sadržaja dokaza, što mi daje za pravo da zaključim da sud nije postupio kako je zakonom propisano – zaključio je Feraget.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *