Podignuta optužnica za ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića

Published On 7. December 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Crna hronika

Nakon intenzivne i kompleksne višegodišnje istrage, postupajuće tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo podigle su optužnicu protiv Save Marinkovića, Aleksandra Macana i Marka Trifkovića zbog ubistva policajaca MUP-a KS Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

20 hitaca

“Terete se da su 26. oktobra 2018. godine u naselju Alipašino Polje oko 4 sata i 20 minuta, nakon što su ih policijski službenici zatekli u krađi vozila u Geteovoj ulici, ispalili najmanje 20 hitaca u policijske službenike Adisa Šehovića i Davora Vujinovića koji su se nalazili u policijskom automobilu. Policijski službenici su ubijeni. Adis Šehović je od zadobijenih povreda odmah preminuo. Davor Vujinović je teško ranjen, usljed čega je nekoliko sati nakon podlegao povredama.

Podizanju optužnice prethodila je kompleksna istraga Tužilaštva KS. Tužilaštvo je sarađivalo sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu i istražiteljima MUP-a KS. U istrazi su intenzivno sudjelovali i dali doprinos u rasvjetljavanju krivičnog djela Federalna uprava policije, Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS i Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Saradnja sa EUROPOL-om

“U predmetu su postupajuće tužiteljice poduzele više od 2.500 radnji dokumentiranja i dokazivanja. Među dokazima su, između ostalog, i dijelovi automobila Seat Leon. Tu su i dijelovi puškomitraljeza sa 20 čahura iz kojeg su ubijeni policajci. Oni su pronađeni zakopani na Palama na području Republike Srpske. Saslušano je i oko 500 osoba. Urađena su DNK, biološka, balistička, mehanoskopska i druga vještačenja. Ona uključuju i zamolnice za međunarodnu pravnu pomoć zbog pribavljanja podataka, te saslušanja i vještačenja izvan Bosne i Hercegovine.

Ostvarena je saradnja sa EUROPOL-om i NTERPOL-om i sa nadležnim organima sedam država i to: SAD, Francuskom, Njemačkom, Crnom Gorom, Srbijom, Hrvatskom i Kanadom. Neki dokazi su protkrijepljeni i podacima iz aplikacija Sky i Anom koje je pribavilo ovo tužilaštvo putem međunarodne pravne pomoći, tačnije, pravosudnih organa SAD-a i Francuske. Optužnica sa više od 400 dokaza, proslijeđena je Kantonalnon sudu u Sarajevu na potvrđivanje. Predloženo je i produženje pritvora za svu trojicu osumnjičenih.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *