Kemal Ademović: Lideri stranaka će preuzeti odgovornost. Ako dođe do izdaje, neka sve tone

Published On 13. January 2023. | By saliha | Vijesti

Kemal Ademović je zamjenik predsjednika Naroda i pravda, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i delegat u federalnom Domu naroda.

Na pitanje da li je formiranje vlasti započelo u punom kapacitetu, Ademović je rekao kako misli da jeste, kako on kaže, uz manje i veće poteškoće.

Kemal Ademović: Komplikovane procedure

Shodno tome, spomenuo je i osnovne provjere kandidata, odnosno procedure koje obavlja SIPA. Nakon toga, može se zakazati sjednica Predstavničkog doma i Predstavničkog parlamenta. Tada se može izvršiti imenovanje Vijeća ministara.

O usporenosti samog procesa formiranja vlasti i udara na Osmorku, Ademović je rekao sljedeće:

“Prije svega, kada je u pitanju nivo državne vlasti, s obzirom da je budžet negdje oko milijardu, a koji se troši na plaće i troškove, nema tu nekog prostora za mogućnosti ozbiljnijih i zahtjevnijih projekata.

Na nivou države tu je prije svega odgovornost i vrlo su komplikovane procedure i procesi. Odnosi su još komplikovaniji. Dakle, mislim da nije neka pretjerana zainteresiranost aktera pa i ovih stranaka koje su odstupile izražavajući određeno nezadovoljstvo.

One se više fokusiraju na Federaciju, gdje je pet puta veći budžet. Na državnom nivou su problemi i zastoji, zbog čega je važno da se oni riješe, nakon čega bismo ostvarili napredak na putu ka Evropskoj uniji. Ovakvo stanje je zaista napeto i teško, za svakog stanovnika Bosne i Hercergovine“, rekao je Ademović.

Poznato je da je Osmorka na državnom nivou, tek nakon SNSD-a i HDZ-a dostavila listu svojih kandidata, prenosi TVSA.

To bi impliciralo na to da je nešto usporava iznutra ili izvana.

Na sceni hibridni rat

“Ovih mjeseci je u toku jedna zaista prljava, nekorektna kampanja koja graniči sa normalnim. Na sceni je hibridni rat. Pokušava se pokazati da svako ko je izvan postojećih struktura koje su trenutno u vlasti, ako kažemo probosanskih stranaka, a svaki potez koji se povuče, uvijek se tom potezu nađe mana“, kaže Ademović.

Sevlid Hurtić je usaglašeni prijedlog Osmorke i SNSD-a za ministra za ljudska prava BiH. Edin Forto je kandidat za ministra prometa i komunikacija.

Da li je ovim rješenjem izbijen argument onima koji su tvrdili da bi Milorad Dodik potpuno preuzeo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da je njegov SNSD dobio još jednog ministra?

“Mislim da jeste. Prije svega, na sceni je jedan novi koncept. Mi se zalažemo za sljedeće, da odgovornost preuzmu stručni kadrovi, ali i kadrovi koji su patriote koji neće prodati interese Bosne i Hercegovine.

Kad smo sve to prošli, onda smo kazali sljedeće – ima kompetentnih kadrova, ali da bi u potpunosti mogli da preuzmu odgvornosti, onda će lideri stranaka preuzeti odgovornost za mjesto ministra.

Time stranke sve stavljaju na kocku. Ukoliko dođe do izdaje, onda sve tone i neka tone“, rekao je Ademović.

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *