Izetbegović: Dodik trojci savija kičmu, narod se plaši sprege Milorada i Dragana

Published On 14. January 2023. | By saliha | Vijesti

(Patria) – Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je da su stranke trojke (SDP, NIP, Naša stranka) napravili brojne greške, a prva je da su odlučili praviti vlast bez probosanskog bloka.

Sljedeće dvije greške su na njihov račun, išli su servilno na dvojac Dodik-Čović. To je već unijelo pukotine i nije više osmorka. Predsjednici stranaka su se, da tako kažem, namirili. Nisu respektovali manje partnere, podrazumijevali su ih. Vidjet ćemo da li će uspjeti da drže na okupu sve partnere za ono što im je potrebno“, kazao je Izetbegović za TV Hayat.

Predsjednik SDA je kazao kako je trojka uradila sve ono što je predbacivala SDA i to u rekordno kratkom periodu.

„Recimo četvrti delegat, udarili su to munjevito brzo ne bi li preuzeli poziciju SDA. Govorili su o meritokratiji, a ovo što se želi imenovati neka građani procijene. Glasali su za Marinka Čavaru sa crne liste. Ne možemo reći da nije meritoran Damir Arnaut ili Sabina Ćudić za vanjske poslove, zašto to nisu uradili. Ali imaju građani neka sude“, kazao je.

Na pitanje o četvrtom ministru iz kvote SNSD-a, a koji je predložio Sevlida Hurtića Izetbegović je vrlo jasno kazao da je on Dodikov dužnik.

„To je Bošnjak iz Rs-a kojeg je Dodik imenovao. Prvo ga je imenovao u Vladu Rs, pa ga je sad prekomandovao s te pozicije za državni nivo. Zašto ga Dodik imenuje. Vi ste dužni onome ko vas imenuje. On je dužan Dodiku“, ističe.  

Govoreći o konceptu osmorke i može li kao takva dugoročno opstati kaže da tog formata već nema.

„To treba zvati trojka plus pa ko ostane. Izdali su principe na kojima su dobili podršku naroda. Ne znam da je iko tako brzo gubio politički ugled kao oni. Čović ih je zvao probošnjačkom stranom, Dodik muslimanskom“, dodaje.

Na pitanje o održavanju parade na neustavni 9. januar nedaleko od Sarajeva koje je bilo pod opsadom četiri godine, Izetbegović kaže:

„Nakon 9. i te proslave, gledali smo kako nam u Sarajevu predstavljaju film Malagurskog. Ne iznenađuje mene toliko podaničkog. Ovo je šamar međunarodnoj zajednici, Putinu dodijeliti odlikovanje i da to gleda američka strana. To je i provokacija u odnosu na Tužilaštvo, to je direktno izrugivanje presudama Ustavnog suda koje su obavezujuće. On se narugao osmorci, trpit ćete ovakve stvari, i onda dođete na isto mjesto nakon tog 9. januara da čestitate Božić. On njima savija kičmu“, kategoričan je Izetbegović.  

Kada je riječ o potezima međunarodne zajednice Izetbegović je istakao kako izostaje bilo kakva reakcija.

„Preda mnom su visoki zvaničnici EU govorili da je Inzko kriv za blokadu. Takav jedan njihov servilni odnos na ovakvo njegovo ponašanje. To je jedan od razloga zašto sam ja tretiran ovako kako sam tretiran jer sam se odupirao“.

Dodao je da je više očekivao i od visokog predstavnika Christiana Schmidta.

„Ništa nije uradio. On se pretvara u visokog predstavnika za FBiH i SDA i za HDZ. On će sam sebe pretvoriti u to. Kada sam ranije kazao da je stanje perverzno, možda sam pretjerao, ali kad ovo sve vidite onda i jeste perverzno“, kazao je.

Izetbegović je istakao da oni koji ne vole ovu zemlju čine sve da je oslabe.

„Srbija se strahovito naoružala, Hrvatska isto. Oni koji ne vole ovu zemlju čine sve da naše OS slabe, slabe državu na svaki način. Treba to kompenzirati jakom namjenskom industrijom, pojačanim policijskim jedinicama u kantonima, opremom“, kazao je.

Podsjetio je da SDA nije dopustila da se prije četiri godine vlast formira dok se nije usvojio ANP i da je „SNSD čekao pred vratima“.

„NATO put je za nas dohvatljiviji od članstva u EU“.  

Izetbegović je razočaran odnosom međunarodne zajednice prema Dodiku. Smatra da je zbog izostanka reakcije ojačao. Podsjetio je na odnos evropskog komesara Olivera Varhelija koji se „tapše s Dodikom“.

„Tako su radili i u ratu, Uveli nam embargo na oružje pa da vide hoće li Bošnjaci izdržati. Jednu godinu i zimu, drugu godinu i zimu, treću godinu i zimu. Genocid, hoće li izdržat. Znamo i prepisku nekih lidera u Evropi kakve su stvari pisali jedni drugima i kakve su procjene davali ‘Ipak tu treba jači da pobijedi’. Uvijek postoji ta islamofobna, ziheraška, kalkulantska linija u politici. Ja sam njih direktno pitao zašto SDA, a ne SNSD ili HDZ, ali oni to neće reći”, kazao je Izetbegović.

Ističe da se narod počeo plašiti sprege Dodik-Čović, a ukoliko bi Schmidt opet reagirao s nekim izmjenama i pogodavao HDZ-u to bilo bio i antibošnjački i antibosanski potez.

Na pitanje može li SDA formirati vlast u FBiH i ima li stranaka s kojim može praviti vlast kazao je da „sve više partnera u FBiH“.

„Ako se ovakav odnos nastavi mislim da ćemo doći do toga“.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *