SDA o uvredama: Dodik potvrdio da je najveća prijetnja stabilnosti BiH

Published On 14. January 2023. | By saliha | Aktuelnosti

(Patria) – Posljednjim šovinističkim i islamofobnim izjavama na račun ministrice vanjskih poslova Bisere Turković i muslimana u Bosni i Hercegovini Milorad Dodik je potvrdio da predstavlja najozbiljniju prijetnju miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regionu, saopćeno je iz SDA.

“Izjave kojima Bošnjake optužuje za terorizam i prijetnje upućene ministrici Turković nisu „za šamara“, ali jesu za procesuiranje pred nadležnim pravosudnim institucijama koje su dužne sankcionisati predsjednika SNSD-a zbog izazivanja i raspirivanja etničke i vjerske mržnje.

Dodik je posljednja osoba koja može dijeliti lekcije o odnosu prema zločinima, s obzirom da su pod politikom koju on zagovara, a koju je provodio presuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić, izvršeni najmasovniji ratni zločini na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata, koji su kulminirali genocidom u Srebrenici.

Pozivamo predstavnike međunarodne zajednice i Dodikove političke partnere, koji zarad pozicija u vlasti pokušavaju uvjeriti javnost da se predsjednik SNSD-a „promijenio“ i da ne predstavlja sigurnosnu prijetnju, da prekinu sramotnu šutnju i adekvatno reaguju na skandalozni govor mržnje”, poručuju iz SDA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *