Faruk Hadžibegić za Raport: Islanđani su nas već otpisali. Očekujem Ronalda u dresu Portugala

Published On 14. January 2023. | By saliha | Sport

Faruk Hadžibegić odmah se po izboru na dužnost selektora nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine bacio na posao.

U Portugalu je skautirao našeg prvog rivala u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. To je reprezentacija Islanda koja je u Portugalu odigrala dvije prijateljske utakmice.

Faruk Hadžibegić: Agresivnost i trka zaslužuju pažnju

Sa Estonijom su remizirali (1:1), od Švedske su izgubili (1:2).

“Agresivnost i trka koju su prikazali zaslužuju pažnju. U dvije utakmice imali su tri penala. To govori koliko trče, koliko žele da napadaju.

Promijenili su veliki broj igrača. Bilo je i “stranaca” i “domaćih”, kad govorim o klubovima za koje nastupaju”, prenosi za Raport Hadžibegić dojmove o Islandu.

Kaže da su tokom ovih susreta koristili dva sistema igre – 4-4-2 i 4-1-4-1.

“Vidio sam i nešto što me je zaista iznenadilo. Na kraju utakmice protiv Švedske koju su izgubili sa 1:2 vidio sam kod njih totalno razočarenje. Kao da je smak svijeta.

To je moje subjektivno mišljenje, da su oni toliko našpanovani da ne mogu izgubiti ni prijateljsku utakmicu.

A možda je razlog i rivalstvo sa skandinavskim selekcijama. Što se tiče rezultata, vodili su sa 1:0. Potom im je poništen gol. Da su poveli sa 2:0, sumnjam da bi Šveđani došli do pobjede”, ističe Hadžibegić.

Misle da su realan kandidat za drugo mjesto

“Osluškivao” je legendarni igrač FK Sarajevo, kojem je ovo drugi selektorski mandat na klupi “Zmajeva”, i atmosferu koja vlada oko islandskog tima. I zapazio je nešto što ga je pomalo iznenadilo.

“Oni se izuzetno ozbiljno pripremaju za grupu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Misle da su uz Luksemburg i Slovačku realan kandidat za drugo mjesto.

Smatraju da je Portugal apsolutni favorit. To je njihovo mišljenje. U svakom slučaju, bilo je jako korisno da smo direktor reprezentacije Zvjezdan Misimović i ja otišli da vidimo Islanđane. Oni su u najmanju ruku rival vrijedan respekta”, kaže Hadžibegić.

Na naše pitanje “a gdje smo tu mi”, Hadžibegić odgovara da nas Islanđani u svojim procjenama uopće i ne spominju. I to je ono što ga je iznenadilo.

“Slažem se da svako može imati ambiciju i želju. Ali, red je da i nama dozvole da imamo isto to.

S jedne strane mi odgovara to da nas ne cijene toliko. S druge, ipak me je povrijedilo. Mislim da vrijedimo njihovog respekta”, komentira Hadžibegić.

Potom je selektor “Zmajeva” iznio svoju procjenu kvalifikacijske grupe.

“Smatram da je grupa vrlo izjednačena. Ne možemo reći da ćemo se sigurno kvalifikovati, ali ni da su drugi bolji od nas. Imamo reprezentaciju da se borimo za Evropsko prvenstvo”, kaže Hadžibegić.

Prilagođavati se obavezama igrača

Dodaje da “već od utorka pa negdje do 15. februara”, kreće u novu misiju.

Cilj je obići što više reprezentativaca na koje računa u predstojećim kvalifikacijama.

“Bit će tu i Miralem Pjanić, Edin Džeko, Rade Krunić, Sead Kolašinac, Ibrahim Šehić… Ne znam ko će biti prvi na rasporedu ni posljednji. Mi ćemo se prilagođavati obavezama igrača. To će diktirati moj raspored.

Želim da sakupimo sve najbolje što se može sakupiti. Da se svi ugradimo, a tu mislim i na igrače i navijače i medije, u ovaj projekt i da odemo na Euro”, kaže selektor.

U njegove planove ucrtana je i grupa mlađih nogometaša bh. porijekla, poput novog prvotimca italijanske Rome Benjamina Tahirovića, koji do sada nisu igrali za BiH.

Oni su većinom rođeni u inozemstvu, ali postoji mogućnost da ih vidimo u dresu “Zmajeva”.

“Naš savez je napravio prvi korak, sad je na njima da povuku posljednji, hoće li ili neće. Većina ima i pasoše drugih država.

Neki moraju izdržati i pritiske drugih federacija. Neki od njih će možda biti pozvani”, objašnjava selektor koji ipak dodaje da je teško očekivati da odjednom “pozove njih 8-9 na pripreme”.

Vidjeli smo Ronaldovu zamjenu

Nemoguće je bilo izbjeći pitanje vezano za Portugal i njihovu najveću zvijezdu Cristiana Ronalda.

Hadžibegić ne misli da je legendarni CR7 odlaskom u “nogometnu provinciju” Saudijsku Arabiju otišao i u reprezentativnu penziju.

“Meni je najbitnije da naši igrači budu zdravi i spremni. A što se tiče Ronalda, mislim da će on igrati protiv nas. Vidim da je posjetio Real, koji je otišao da se priprema kod njih.

Došao mu je i novi selektor (Roberto Martinez, op. a.) s kojim se slaže. Sa zadnjim selektorom nije (Fernando Santos, op. a.). Mislim da će Ronaldo igrati.

A ako i ne bude igrao, vidjeli smo kakva mu je zamjena”, rekao je Faruk Hadžibegić, aludirajući na Svjetsko prvenstvo, gdje je Goncalo Ramos, koji je preuzeo mjesto Ronalda u napadu, postigao tri gola u osmini finala protiv Švicarske.

Podsjetimo, “Zmajevi” će protiv Islanda u martu u Zenici otvoriti kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024. godine. Susret će se igrati 23. marta.

Tri dana kasnije, BiH gostuje Slovačkoj. U trećem kolu, 17. juna, BiH će gostovati Portugalu.

Rivali za dva mjesta koja vode direktno na završnicu Eura bit će nam još bit će nam Luksemburg i Lihtenštajn.

Raport.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *