Kurti: Da nije tu NATO, Srbi bi nas opet masakrirali!

Published On 15. January 2023. | By saliha | Vijesti

(Patria) – Kosovski premijer Albin Kurti u intervjuu za nizozemski NCR rekao da su njegovi predstavnici imali “džentlmenski dogovor” kojim su se održavale “nelegalne strukture na sjeveru” i dodao da on u tome ne učestvuje.

“Parola koju vidimo kod Srba je: ‘molite se Bogu i uzdajte se u Rusiju’. Nigdje u Evropi podrška Putinu nije tako velika. To je ono protiv čega se borimo: protiv fašizma Moskve i saveznika“, dodaje Kurti.

NCR piše da posljednje što Kurti želi jeste da sa zajednicom srpskih opština “napravi državu u državi”. Njegov bauk je Bosna i Hercegovina u kojoj autonomna Republika Srpska ima veliku moć i blokira svako odlučivanje i napredak u zemlji.

“Nisam toliko glup da bih i ovdje omogućio ovako nešto”, rekao je Kurti.

Proteste na sjeveru Kosova naziva “neautentičnim”. “Ljudi se dovoze autobusima iz Srbije da predvode barikade. Imamo dokaze da se radi o maskiranim ljudima sa obilježjima ruske Wagnerove milicije, Noćnih vukova (ruske motociklističke bande lojalne Putinu, prim. red.) i te takozvane Sjeverne brigade”, ističe Kurti.

Kurti kaže da ne može da iznese te dokaze, jer “pozicija sa koje su snimljene fotografije i video snimci može da oda naše izvore”, ali dodaje da ih je proslijedio Državnom tužilaštvu.

“Moraćemo da uspostavimo vladavinu prava na sjeveru Kosova da bismo se zaista uhvatili u koštac sa tamošnjim bezakonjem“, naglašava Kurti.

Osim šverca i kriminala, na državnu kasu najviše utiče to što niko na sjeveru ne plaća struju.

“Krvarimo finansijski zbog toga. Dali smo licencu njihovoj energetskoj kompaniji i u junu sklopili sporazum da se to riješi, ali to se ne poštuje”, podsjeća Kurti.

Jedini autoritet kojem vjeruju i Srbi i Kurti na sjeveru je NATO.

“Nemam problem sa tamošnjim Srbima, već sa našim sjevernim susjedom. Sve dok Vučić ne može da se distancira od prethodnog srpskog genocida, čeka se sljedeći. Da nije tu NATO, Srbi bi nas opet masakrirali. Ne znam da li su sposobni za to, ali znam da bi imali namjeru”, zaključuje Kurti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *