Povećan priliv pacijenata u zdravstvenim ustanovama: Haraju respiratorne infekcije!

Published On 17. January 2023. | By saliha | Vijesti

Sada je sezona tih infekcija, a pogotovo u gradovima kao što je Sarajevo, gdje je kvalitet zraka vrlo loš, rekao je dr. Baltić

U zdravstvenim ustanovama JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo povećan je priliv pacijenata s respiratornim oboljenjima, a strah od koronavirusa ponovo je zavladao među građanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Sada je sezona respiratornih infekcija, a pogotovo u gradovima kao što je Sarajevo, gdje je kvalitet zraka vrlo loš – rekao je za “Avaz” direktor JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo dr. Abel Baltić.

Opterećenje službi

Dodao je da su sve službe strašno opterećene.

– Ponovo se blago povećava broj slučajeva koronavirusa. Radimo maksimalno, rade sve službe. Imali smo veliki priliv djece. Sada je taj broj djece nešto smanjen, vjerovatno zbog raspusta. Sada ima više odraslih. Ja mislim da u posljednjih 15 godina nije bio ovakav pritisak na naše službe – kazao je Baltić.

Istakao je da je Sarajevo jedan od najzagađenijih gradova na svijetu.

Pridržavanje pravila

– Ne pridržavamo se nikakvih mjera, ne nosimo maske. Ne poštujemo socijalnu distancu i to nam se dešava što nam se dešava – dodao je Baltić.

Kako je rekao, s obzirom na to da je već zavladala gripa, vakcina je najbolji način zaštite koji trenutno imamo.

– Treba nositi maske, izbjegavati okupljanje u zatvorenim prostorijama i pojačati unos vitamina i minerala – istakao je dr. Baltić.

 

Novi soj koronavirusa

Na pitanje o novom soju koronavirusa, naziva kraken, ističe da oni ne rade sekvencioniranje, ali, kada bi radili, vjeruje da bi ga već pronašli među bh. građanima.

– Dosta imamo i dijaspore, podložni smo tim interakcijama između zemalja, tako da sigurno da ga ima. On se brže prenosi, lakše se njime zaraziti, ali kliničke slike su dosta beznačajne u odnosu na to kako je bilo na početku s koronavirusom – rekao je dr. Baltić.

avaz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *