Dom naroda Parlamenta FBiH: Reakcije nakon izbora rukovodstva

Published On 18. January 2023. | By saliha | Vijesti

Na konstituirajućoj sjednici novog saziva Doma naroda Parlamenta Federacije BiH za predsjedavajućeg ovog doma izabran je Tomislav Martinović (HDZ BiH), a za potpredsjedavajuće Slađan Ilić (SDP BiH) i Izen Hajdarević (NiP).

Prijedlog Kluba Bošnjaka za rukovodstvo Doma naroda bila je Aida Obuća (SDA), dok je delegat Nezim Alagić kandidirao Izena Hajdarevića (NiP).

Dom naroda Parlamenta FBiH: Sjednica prekinuta

Nakon izbora rukovodstva Doma sjednica je prekinuta.

Delegat u Klubu bošnjačkog naroda Haris Zahiragić (SDA) je u izjavi nakon sjednice kazao da je presedan ono što se desilo ovaj put, da je prijedlog Kluba Bošnjaka po prvi put u historiji ignorisan i nije dobio potrebnu podršku opće većine u Domu naroda.

Po njegovim riječima, suspendovana je volja Kluba Bošnjaka.

“Ne volja SDA, ne volja delegata iz DF-a, nego volja Kluba Bošnjaka koja je artikulisana kroz odluku. Klub Bošnjaka je artikulacija političke volje bošnjačkog naroda. Ja bih volio da ovaj dom etnički ne postoji u Federaciji BiH.

Međutim, on postoji, takvo je ustavno rješenje i onda bi se trebala poštovati volja svih klubova. Nažalost, volja Kluba Bošnjaka nije ispoštovana na ovaj način”, smatra Zahiragić.

Poštovana izborna volja

Predsjednik Kluba hrvatskih delegata u Domu naroda Damir Džeba (HDZ BiH) je kazao da je većina u Klubu hrvatskih izaslanika bila suzdržana u vezi prijedloga Kluba Bošnjaka za potpredsjedatelja Doma naroda.

“Ono što je bitno u smislu legitimnosti, je bitno kako su izaslanici u domove naroda došli. Bitno je da je kroz izaslanike poštovana izborna volja tri konstitutivna naroda”, naveo je Džeba.

Predsjednik Kluba srpskog naroda u Domu naroda Igor Stojanović (SDP BiH) je kazao da ovo što se desilo na današnjoj sjednici nije  presedan.

Dodaje da svaki put kada neka stranka nema većinski dogovor unutar Doma naroda, nije ni imala podršku za svoj prijedlog.

Više puta se dešavalo

“To se SDP-u dešavalo više puta. Prisjetit će se javnost da je Slaviša Šućur, Zlatni ljiljan, bio prijedlog SDP-a, imao većinu u Klubu Srba. Tada je izabran gospodin Puzigaća iz SNSD-a. Između ostalog i uz pomoć glasova iz SDA.

To se i u prošlom mandatu desilo kada je najveći broj glasova iz Kluba Srba dobio Žarko Vujović, koji na Domu naroda nije dobio podršku. Prošao je čitav mandat u kojem Klub Srba nije imao u rukovodstvu svog člana”, kazao je Stojanović.

Smatra kako ne stoji nijedan od komentara koji dolazi iz SDA danas vezano za izbor kandidata iz Kluba Bošnjaka. Napominje također da treba uzeti u obzir i činjenicu da nijedan od kandidata nije imao sto posto podršku svoga kluba.

Raport.ba

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *