VSTV danas imenuje predsjednika Suda BiH. Jedini kandidat Ranko Debevec predstavlja program rada

Published On 18. January 2023. | By saliha | Aktuelnosti

Trenutni predsjednik Državnog suda Ranko Debevec danas će predstaviti svoj program rada kao jedini kandidat na ovu funkciju.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Halil Lagumdžija je kazao da je Komisija za razgovor obavila intervju sa Debevcem. Upravo je Debevec i jedini kandidat za predsjednika Suda Bosne i Hercegovine.

Ranko Debevec: Predložen na Podvijeću

Dodao je da je nakon razgovora održana sjednica Podvijeća, te da je kandidat – Debevec predložen da danas na Vijeću izloži svoj program rada. Nakon toga se odlučuje o izboru predsjednika Suda BiH.

Inače, Ranko Debevec jedini je kandidat za tu poziciju nakon što je Dubravku Čampari odbačena prijava, zbog toga što obnaša funkciju tužioca.

Po trenutno važećoj legislativi, za predsjednika Suda BiH može se samo kandidovati sudija tog suda.

Tokom rasprave o pokretanju procedure izbora novih članova Vijeća, odbijen je prijedlog da se žrijebanjem bira spolna i nacionalna struktura novih članova. Izglasan je prijedlog da ostane ista struktura.

Istječe mandat

Ove godine ističe mandat članicama Vijeća Željki Radović iz Okružnog tužilaštva u Doboju, Jadranki Stanišić iz Vrhovnog suda Republike Srpske te Duški Bogojević, koja je izabrana od strane Advokatske komore Republike Srpske.

Predsjednik Lagumdžija je kazao da se nada da će novi Zakon o VSTV-u izmijeniti propise. Tako ne bi došlo do situacija da se iz istih institucija uvijek bira ista nacionalnost i spol.

“Mislim da je žrijebanje uvedeno kako bi se ovakva procedura izbjegla”, rekao je Lagumdžija.

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *